Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brown poziva na oštrije mjere protiv Mianmarske vojne hunte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Gordon Brown pozvao je Europsku uniju da poduzme oštrije mjere prema Mianmaru, izjavivši da bi trebalo pojačati sankcije protiv vojne hunte u toj zemlji.

U pismu čelnicima država članica EU-a, Brown je pozvao na hitno postizanje dogovora za slanje "upozorenja burmanskoj vladi da se pozorno prati njezino ponašanje i da će EU nametnuti oštrije sankcije ako naprave krive izbore".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mianmar: Hunta želi vratiti naklonost budističkih redovnika Slika nije dostupna Yangon: Policija zapucala na prosvjednike

Interventna policija izašla je danas na ulice Yangona, glavnog
grada bivše Burme, nakon što je drugi dan masovnih prosvjeda protiv vojne hunte završio bez incidenta. Deseci tisuća budističkih redovnika predvodili su mirne prosvjede na kojima se traži povratak demokracije.

"Ljudska tragedija koja se događa u Burmi traži hitnu međunarodnu akciju", napisao je Brown u svom pismu. 

>> Mianmar: Hunta prijeti intervencijom protivi prosjednika

>> Mianmar: Na ulicama 100.000 prosvjednika

Također je pisao glavnom tajniku UN-a Banu Ki-moonu. 

"Potrebna nam je zajednička međunarodna akcija kako bi obeshrabrili nasilje. Trebamo biti složni", navodi Brown u pismu u kojem također poziva glavnog tajnika da održi razgovore o toj krizi što je prije moguće.

Prosvjedi u Yangonu podsjećaju na događaje prije dva desetljeća kada se vojna vlada obračunala s prosvjednicima i pritom je ubijeno oko 3.000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene