Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmar: Hunta želi vratiti naklonost budističkih redovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna hunta u Mianmaru darovala je više tisuća dolara, hranu i lijekove samostanima u Yangonu, u znak pomirbe s budističkim redovnicima.

Dnevni list New Light of Myanmar piše da je general Myint Swe iz ministarstva obrane dan prije podijelio osam tisuća dolara i velike količine riže, ulja, zubne paste i lijekova pedesetak samostana i vjerskom internatu sjeverno od Yangona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti želi posebnog izaslanika u Mianmaru Slika nije dostupna Mianmar: Najmanje 300 uhićenih, Amnesty upozorava na zlostavljanje

List koji je pod nadzorom vlasti dodaje da je pomoć poslana uime vojnika i njihovih obitelji, uz napomenu da su redovnici preuzeli pomoć.

Vijest je objavljena u času kada hunta nastoji opet pridobiti
naklonost dobrog dijela budističkog svećenstva koji je, kao i puk, bio zaprepašten primjenom sile prema mirnim prosvjednicima 26. rujna u Yangonu.

Prošlog mjeseca redovnici su se priključili prosvjedima protiv
porasta cijena u Mianmaru i odbijali su da prime vojne milodare.

Vojska je u gušenju prosvjeda rabila prave metke i ubila desetero ljudi, prema službenim izvješćima, dok je prema neslužbenim riječ o trinaestero žrtava. Zapadni diplomati ocjenili su da je broj ubijenih daleko veći.

Vlasti su proteklog vikenda uvjeravale da su oslobodile više od polovice od 2.171 uhićene osobe i da se 400 od 533 uhićena redovnika "vratilo u samostane".

Prošlog tjedna diplomati su upozorili da je vojna hunta uhitila
nekoliko tisuća prosvjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene