Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gordon Brown odbacuje žurno povlačenje iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatni budući britanski premijer Gordon Brown jučer je odbacio mogućnost žurnog povlačenja britanskih vojnika iz Iraka.

Brown je to izjavio tijekom 80-minutne rasprave o britanskoj vanjskoj i unutarnjoj politici s dvojicom zastupnika Laburističke stranke, Michaelom Meacherom i Johnom McDonnellom, od kojih će jedan vjerojatno biti Brownov protukandidat za čelnika stranke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje Slika nije dostupna Gordon Brown se ispričao za greške u Iraku

Aktualni premijer Tony Blair je, naime, najavio povlačenje 27.
lipnja, nakon desetljeća na premijerskoj i dužnosti predsjednika Laburističke stranke, otvarajući tako borbu za vodeće mjesto u stranci. Samo Brown, ministar financija, za sada ima sigurnu i dovoljnu potporu kandidaturi za Blairova nasljednika.

Britanski mediji učestalo propituju hoće li Brown ubrzati povlačenje Britanaca iz Iraka, budući da umiješanost Velike Britanije u rat u Iraku veliki broj Britanaca smatra najvećom mrljom Blairova mandata.

No, Brown je u raspravi stao u obranu britanske nazočnosti u Iraku i odbacio mogućnost žurnog povlačenja, istaknuvši da se broj britanskih vojnika u Iraku već znatno smanjio, ali da Britanija ima obveze prema iračkom narodu.

"Bez obzira na podjele... pogrešno bi bilo sada samo reći - vratite sada vojnike kući", kazao je.

"Krećemo u novu fazu u Iraku", rekao je Brown, napominjući da su iračke vlasti preuzele kontrolu nad tri od četiri provincije kojima su nakon invazije koalicijskih snaga na Irak 2003. upravljale britanske snage.

Meacher je, pak, ocijenio da bi britanske snage trebale napustiti Irak u idućih nekoliko mjeseci, ustvrdivši da "okupacijske snage uzrokuju samoubilačke napade".

Kao i Blair, Brown je rekao kako podupire međunarodnu intervenciju za zaustavljanje sukoba u sudanskoj regiji Darfur, ocjenujući potrebu za takvim korakom "jednom od hitnijih u idućih nekoliko mjeseci".

"Pitanje je sada hoćemo li ići sa sankcija i mogućih financijskih snakcija na zonu zabrane letenja i kako, no, najbitnije je poslati snage Afričke Unije i UN-a tamo gdje je to najpotrebnije kako bi mogle zaštititi civilno stanovništvo", rekao je.

McDonnell i Meacher pozvali su na raspravu o budućem smjeru Laburističke stranke, upozoravajući na porast nejednekoasti u Britaniji i manjak raspoloživih stanova.

"Izgubili smo kontakt s našim biračima i trebamo istinsku obnovu", rekao je Meacher.

Brown je kazao da su Laburisti polučili napredak u zadnjih deset godina, ali da trebaju učiniti puno više, posebno što se tiče smanjenja siromaštva među djecom i umirovljenicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene