Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstveno nevjerodostojni

Britanski odbor: Dosta je financiranja placebo lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanci bi trebali prestati financirati homeopatske tretmane i proizvode iz državne blagajne, jer su 'znanstveno nevjerodostojni' i ne djeluju bolje od placeba, smatraju članovi utjecajnog britanskog parlamentarnog Odbora za znanost i tehnologiju.

Homeopatski proizvodi, prema njihovu mišljenju, ne pripadaju kategoriji lijekova i zato ih ne bi trebalo financirati iz državne blagajne. Odbor vladu smatra odgovornom i optužuje je da javnosti šalje kontradiktorne poruke u pogledu homeopatskih lijekova, jer ih plaća ih zdravstvenog proračuna, a nema dokaza da su učinkoviti.

Pročitajte i ovo Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

'Riječ je o presedanu koji ministarstvo zdravstva mora razmotriti. Naime, ministarstvo uzima u obzir mišljenje korisnika homeopatskih proizvoda, smatrajući ga dostatnim dokazom, zbog čega ih uvrštava na popis Zavoda za zdravstveno osiguranje', rekao je predsjednik odbora Phili Willis, kazavši kako se na taj način javnosti šalje proturječna poruka, koja može imati štetne posljedice. Godišnje se iz britanskog državnog proračuna na homeopatske lijekove izdvoji oko 152.000 funta. Mnoga istraživanja pokazala su da homeopatski lijekovi nisu ništa učinkovitiji od placeba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene