Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska vlada traži od političkih stranaka u Sjevernoj Irskoj da iskoriste kratko razdoblje koje je pred njima i pokušaju riješiti pitanje podjele vlasti, nakon neuspjeha trotjednih službenih pregovora.


Britanski ministar za Sjevernu Irsku James Brokenshire kazao je da je neuspjeh pregovora "iznimno razočaravajući", naglašavajući kako postoji "znatan jaz među strankama, posebno oko pitanja koja se tiču kulture i identiteta".

Vezani članci Liz Truss Britanski konzervativci biraju čelnika: Hoće li poznata ministrica naslijediti Johnsona? Kalush Orchestra Ukrajina neće biti domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije sljedeće godine, poznato je kojoj je zemlji pripala ta uloga

Nakon što je razgovarao s vođama stranaka, Brokenshire je rekao kako po njemu postoji jedno kratko razdoblje od nekoliko tjedana tijekom kojih bi se još moglo pregovarati.

"Dugujemo narodu Sjeverne Irske da se još pokuša uhvatiti ta mogućnost", rekao je.

Vodeće sjevernoirske stranke u ponedjeljak se međusobno optužuju pošto su propali pregovori o formiranju nove koalicijske vlade.

Dvije glavne stranke te poluautonomne britanske pokrajine, republikanci Sinn Feina i unionisti DUP-a, izvijestile su da nikakav dogovor nije moguć do isteka roka u ponedjeljak u 17,00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

"Pregovori su propali", komentirala je čelnica DUP-a i premijerka na odlasku Arlene Forster, prebacivši odmah odgovornost na Sinn Fein. DUP je, rekla je, "bio odlučan u nakani da danas formira koalicijsku vladu, ali je Sinn Fein napustio pregovore".

Čelnica Sinn Feina, Michelle O'Neill rekla je u nedjelju navečer da su pregovori stigli "do kraja utrke" i da ta stranka neće iznijeti prijedlog za imenovanje predsjednika i sastava vlade.

Budući da su pregovori zapali u slijepu ulicu, na britanskom je ministru Brokenshireu bilo da se odluči za jednu od tri mogućnosti: produlji rok za pregovaranje, raspiše nove izbore ili ponovo uvede "izravnu upravu" iz Londona.

Sjevernom Irskom se upravljalo iz Londona tijekom tridesetogodišnjeg vjerskog sukoba u kojemu je poginulo 3000 ljudi. (HINA)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju