456954
456954
456954
456954
456954

DNEVNIK NOVE TV U SJ. IRSKOJ Priča o gradu burne povijesti i neugodnih sjećanja

  • , 13.11.2016., 21:13
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak igra prijateljsku utakmicu protiv Sjeverne Irske i u nedjelju je stigla u Belfast, grad iznimno burne povijesti. Otkrivamo kakve su posljedice višedeseljetni nemiri ostavili na ovaj grad, i kakav je danas suživot njegovih stanovnika.

 
 
 
 
Belfast: Priča o gradu burne povijesti i neugodnih sjećanja (Video: Dnevnik Nove TV)
Belfast: Priča o gradu burne povijesti i neugodnih sjećanja (Video: Dnevnik Nove TV)

Belfast, prijestolnica Sjeverne Irske, jedan je od onih gradova koji na sam spomen izazivaju samo jednu asocijaciju. Sjevernoirski sukob, poznat pod nazivom The Troubles, trideset je godina opterećivao živote stanovnika ovog grada. Bombaški napadi događali su se na tjednoj bazi i ostavili brojne posljedice.

U 30 godina sjevernoirskog sukoba poginulo je više od tri i pol tisuće ljudi. Krvavi obračuni na ulicama Belfasta zaustavljeni su 1998. godine, tzv. "Good Friday Agreementom", no podjele između katolika i protestanata i danas su prisutne.

Najbolje se to vidi u zapadnom dijelu grada, između katoličkog Falls Roada i protestantskog Shankill Roada.

"Ova ulica povezuje katolički i protestantski dio. Da bi spriječili sukobe između dvije zajednice, onemogućili laki pristup, stavili su ograde na ulice. Pet je ulica koje povezuju ova dva područja i u svakoj su ograde. Još uvijek ih zaključavaju svake večeri, prije nego se smrači, jer se većina stvari događa pod okriljem mraka. Kad nastupi noć, lakše dolazi do nevolja", kaže turistički vodič Tom Hanna.

Ograda između Fallsa i Shankilla dio je projekta tzv. zidova mira koji su postavljeni još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. 15 metara visoki zidovi skoro 50 godina razdvajaju katolike, koji se smatraju Ircima, i protestante, koji će za sebe reći da su Britanci.

Prvi zidovi izgrađeni su još1969., a tadašnji zapovjednik britanskih vojnih snaga rekao je kako će oni biti samo privremenog karaktera te da Belfast neće biti Berlin. Berlinski zid srušen je prije 27 godina, a ovi u Belfastu sigurno će stajati još najmanje sedam.

Belfast (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Prije 3 godine odlučeno je da zidovi budu uklonjeni do 2023., no mnogi su uvjereni da se to neće dogoditi. "Ne, definitivno ne. Ove godine je, primjerice, bilo malo problema u srpnju i kolovozu, što je dobar znak. Ali, godinu prije bilo je dosta nevolja. Dvije godine ranije nije, tako da nema pravih naznaka stabilizacije", smatra Kieran Delaney, stanovnik Belfasta.

Da preko zida i danas znaju dolaziti neželjeni predmeti jasno pokazuje i zaštita na najbližim kućama. Zanimljivo, kada je 1998. potpisan mirovni sporazum plan je bio da se zidovi uklone do 2005. godine.

O podjelama u ovdašnjem društvu dosta će reći i podatak da je čak 92% škola i dalje odvojeno. Na posebno protestantske i katoličke škole. Ipak, sugovornik Dnevnika Nove TV vjeruje da će podjela u budućnosti biti sve manje.

"Nova generacija djece koja dolazi, oni će donijeti promjenu. To je nova generacija koja ne gleda vojnike na ulicama, ne sluša pucnjavu po noći, ne gleda posljedice bombi. Ta nova generacija donijet će promjene, jer ne gledaju ono što smo mi gledali", pojašnjava Hanna.

Oni danas gledaju grad koji je sve veća turistička atrakcija. Mjesto burne povijesti, ali i optimistične budućnosti - reći će vam u Belfastu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se