Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski mornari i marinci koji su 13 dana bili zarobljeni u Iranu, ondje su bili prekrivenih očiju, svezani i pod stalnim psihološkim pritiskom, rekao je u petak jedan poručnik britanske kraljevske mornarice, a prenose agencije.


Nakon uhićenja odvedeni su u zatvor u Teheranu. "Na očima smo imali povez, a ruke su nam svezali", kaže se u zajedničkoj izjavi puštenih mornara, koju prenosi Reuters.

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Slika nije dostupna Moskva traži neovisno izviješće UN-a o zarobljenim Britancima

Oni tvrde da su uhićeni u iračkim vodama, a u zatočeništvu su bili pod "stalnim psihološkim pritiskom".

Poručnik Felix Carman rekao je da su Britanci spavali u kamenim ćelijama na naslaganim pokrivačima, a Iranci su ih ispitivali.

"Svi smo bili u izolaciji. Većinu su nas noći ispitivali i imali smo dvije mogućnosti. Priznamo li da smo zalutali (u iranske vode), uskoro ćemo biti u avionu (za Britaniju). Ako ne, čeka nas sedam godina zatvora", rekao je poručnik Carman, a objavila agencija Associated Press.

Iza leđa čuli su repetiranje pušaka i bojali su se najgoreg, kaže se u zajedničkom priopćenju.

Jedina žena u skupini, Faye Turney, bila je nekoliko dana izolirana i njoj su rekli da su ostali već pušteni kući, javlja Reuters.

Mornari i marinci oslobođeni su u četvrtak nakon 13-dnevna zatočenja.

Visoki časnik britanske mornarice branio je u petak ponašanje petnaestero mornara. Predstavnici ministarstva obrane rekli su da nitko od njih neće biti kažnjen, a Britanija je obustavila slične operacije.

Zapovjednik mornarice, admiral Jonathon Band rekao je: "Trenutačno su sve naše operacije suspendirane".

Prema njegovim riječima, britanski su se mornari ponašali
"dostojanstveno i veoma hrabro".

Takozvana priznanja nekih od njih koja je emitirala iranska državna televizija, rekao je, dobivena su pod "određenom količinom psihološkoga pritiska".

Iako kazne nisu predviđene, javlja AP, vlasti će istražiti okolnosti u kojima su neki od mornara na video-snimaka izrazili žaljenje što su ušli u iranske teritorijalne vode, iako je britanska vlada stalno tvrdila da su uhićeni u iračkim vodama.