Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI ZBOG ENERGENATA

Hrvatski turizam čeka novi izazov: "Porast troškova ne prati porast prihoda koji smo ostvarili ove godine"

Aktualno Galerija Turizam: Ilustracija - 4 Turizam: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Turizam: Ilustracija - 2 Turizam: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turizam: Ilustracija - 3 Turizam: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turizam: Ilustracija - 1 Turizam: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Turizam: Ilustracija - 5 Galerija 1/10 >>
U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 750 tisuća gostiju. Odlične su i najave za posezonu. Ali velik izazov je rast cijena energenata koji osjeti cijeli sektor. Ne stigne li konkretna pomoć Vlade, kažu, očekuje nas stagnacija, ali i kraj za neka poslovanja. Više doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Katarina Jurić.

Smještaj u prirodi i blizina mora. Kampovi su hit i ove sezone. Ni oblaci ni bura gostima ne smetaju.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija

"Imali smo super par dana, kupali smo se, more je prelijepo, plaža prelijepa pješčana". "Skuplje je nego prijašnjih godina, ali još uvijek dobro za nas da dođemo na godišnji ovamo", govore turisti.

A pitanje je što nosi ostatak sezone. Booking je odličan, ali bit će izazovno.

"Izazovno je jer krećemo s prodajom iduće sezone, mislimo da će ovaj streloviti rast cijene energenata imati baš strelovit dominantan utjecaj na cijene jer porast troškova ne prati porast prihoda koji smo ostvarili ove godine", objašnjava direktorica Lucija Jukić.

Odlično se radilo i u jednom restoranu. U posezoni očekuju goste još bolje platežne moći. Jer o tome ovise.

"Pa baš sam rekla svojima, hajmo stisnut zube i odradit sezonu da napravimo neka sredstva da preživimo zimu", dodaje vlasnica Ivana Stolnik.

A zima je u Gorskom kotaru hit. Neke su kuće već sada rasprodane. Ipak, cijena vikenda skočila je s 5.200 na 6.000 kuna.

"Čisto da podijelimo troškove mi i gosti ovo što je naraslo. Imamo grijanje na naftu, roštilj na plin, dosta struje trošimo na saunu", tvrdi voditeljica kuće za odmor Jelena Dokić.

Pa cijeli turistički sektor očekuje Vladine mjere pomoći. U protivnom bi moglo biti problema upozorava Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.

"Pojela bi se ukupna dobit, nema investicija, nema rasta konkurentnosti i u konačnici to je zastoj ukupnog razvitka Hrvatske i konkurentnosti hrvatskog turizma, a za neke bi to značilo i kraj poslovanja", upozorava.

Što nitko ne želi. HTZ će, kažu, pomoći tamo gdje može, a po nove goste kreću.

"Na komunikaciji ulaska u Schengen i naravno kad govorimo o emitivnim tržištima pogotovo Europa u Eurozonu što će sigurno turizmu dati još dodatni vjetar u leđa", zaključio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Samo da gostima zbog svega ne postanemo preskupa destinacija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene