Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS U SIRIJI

Britanija 'udarila' po Rusiji dok Asadova vojska razara predgrađa Damaska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratna situacija u Siriji ne jenjava, a i ostale zemlje su u sve većim nesuglasicama oko Asadove politike.

Velika Britanija u utorak je optužila Rusiju da bombardiranjem protivnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, umjesto da se bori protiv Islamske države, pokušava unutar Sirije "skrojiti" mini državu za Asada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Rusija i Velika Britanija izmjenuju teške riječi nakon što je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond kazao da vjeruje da predsjednik Vladimir Putin bombardiranjem oporbe potpiruje vatru sirijskog građanskog rata.

"Je li Rusija uistinu predana mirovnom procesu ili ga koristi kao paravan da Asadu osigura neku vrstu vojne pobjede kako bi se uspostavila alavitska mini država na sjeverozapadu Sirije?", upitao se Hammond pred novinarima.

Asad pripada manjinskoj alavitskoj sekti, ogranku šijitskog islama.

Predgrađe Damaska sravnjeno sa zemljom

U predgrađu Damaska još uvijek je snažan otpor pobunjeničkih snaga koji već pet godina vode borbe s Asadovim snagama. Prije nekoliko dana režimski vojnici nanijeli su teške gubitke ionako razorenom predgrađu sirijskog glavnog grada.

Opetovane eksplozije su uzrokovale tzv. barel bombe.

 

Rasulo na pregovorima u Ženevi, na terenu bijesni rat

Razgovori o Siriji u Ženevi puštaju vodu na sve strane, predstavnici režima tvrde da nemaju partnera za pregovore, dok oporba ne želi pregovarati dok se ne provedu trenutačne mjere zaštite civila i optužuje međunarodnu zajednicu da je slijepa na tu tragediju.

Sirijski crveni križ je u utorak uputio međunarodnu humanitarnu pomoć pobunjeničkom gradu koji je pet mjeseci u okruženju režimskih snaga. Ukidanje opsade sirijskih gradva je glavni zahtjev za pokretanje neizravnih pregovora u Ženevi između režima i oporbe. Oporba pokretanje pregovora pod okriljem UN-a, osim prekidom opsade, uvjetuje i prekidom bombardiranja civila, oslobođenjem zatvorenika i upućivanjem humanitarne pomoći. Izaslanstvo režima Damaska je dulje od 2 sata razgovaralo s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom koji se s oporbom sastao u ponedjeljak. Nakon razgovora je vođa izaslanstva, sirijski veleposlanik u UN-u Bašar al-Džafari, rekao da je još u tijeku pripremna faza i da još ne znaju s kime će pregovarati. Ponovio je da suprotna strana nije ozbiljna. Damask i njegovi saveznici smatraju Izaslanstvo Visokog pregovaračkog odbora (HCN) teroristima.

Staffan de Mistura je u ponedjeljak objavio da su pregovori službeno počeli, ali je al-Džafari u utorak rekao da je prerano za neizravne pregovore izaslanstava sirijske vlade i oporbe u odvojenim prostorijama.

"Nalazimo se u pripremnoj fazi prije službenog pokretanja neizravnih pregovora", rekao je Džafari novinarima nakon sastanka s de Misturom.

UN-ov izaslanik za švicarsku je TV postaju RTS dopustio je mogućnost potpunog neuspjeha pregovora, ali i naglasio kako bi to ostavilo Siriju bez ikakve nade.

Na novinarsko pitanje da li bi ženevski pregovori mogli završiti potpunim neuspjehom, de Mistura je odgovorio - "To je uvijek moguće, osobito nakon pet godina užasnog rata, u situaciji u kojoj se strane uzajamno mrze i u kojoj vlada golemo nepovjerenje".

"Dogodi li se i ovaj put neuspjeh, nakon što smo pokušali s dvjema konferencijama u Ženevi, za Siriju više neće biti nade. Pod svaku se cijenu moramo pobrinuti da do neuspjeha ne dođe", rekao je Staffan de Mistura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene