Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem u Libiji

ISLAMSKA DRŽAVA RADI 'VOJSKU SIROMAHA' Vrebaju one koji rade za dolar po danu i nude im 1000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država svoje novo uporište ima u rodnom gradu Moamera Gadafija, a otamo vrebaju siromašne imigrante iz Sudana, Čada i Nigerije da im se pridruže, upozoravaju libijske sigurnosne službe.

U svojem novom utočištu u libiji, Islamska država okuplja nove snage i gradi "vojsku siromašnih", vrebajući imigrante iz najsiromašnijih afričkih zemalja, koji putuju prema Europi u nadi za boljim životom.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Ljudima koji u svojim matičnim državama jedva zarađuju dolar na dan, Islamska država nudi 1000 dolara ako im se pridruže. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, ali taj novac je znatno veći od njihove godišnje plaće.

Libijske vlasti priznaju kako su gotovo nemoćne u zaustavljanju priljeva imigranata, mnogi od kojih u Libiju stižu već uhodanim krijumčarskim rutama, koje afrički migranti koriste kako bi došli do Europe, piše Telegraph.

ISIS zapravo kopira strategiju koju je prvi koristio upravo pokojni libijski vođa Moamer Gadafi, koji je unajmio na tisuće plaćenika iz središnje Afrike da služe u njegovoj vojsci i da se bore protiv revolucije koja ga je u konačnici, uvelike potpomognuta bombardiranjem od strane Francuske, Velike Britanije i SAD-a, i svrgnula.

Već imaju 2000 do 3000 boraca

No, omraženi kalifat nije pao s neba u Libiju, njegovi korijeni su tamo bili već i u vrijeme iste revolucije, a sad svoje utočište imaju upravo u Gadafijevom rodnom gradu Sirtu.

Otkako su se utaborili u Sirtu prije godinu dana, vjeruje se da je ISIS podigao vojsku od 2000 do 3000 boraca tamo, pretvorivši taj libijski lučki grad u libijsku verziju Rake, sirijskog uporišta Islamske države.

SAD i Velika Britanija ne vjeruju da su libijske snage sigurnosti sposobne same nositi se s ISIS-om u Sirtu i Libiji pa su im ponudile ukupno 6000 vojnika pomoći u obliku obuke.

Sirt su preplavili strani regruti ISIS-a

Pukovnik Ismail Shukri, šef vojne obavještajne službe u Misrati ističe da 70 posto boraca u redovima ISIS-a u Sirtu čine ljudi koji nisu iz Libije.

"Čuli smo da ISIS nudi ljudima 1000 dolara po glavi ako se dođu boriti za njih. To je puno novca za mnoge afričke zemlje", kaže Jamal Zubia, šef za strane medije libijskog nacionalnog kongresa.

Lokalno stanovništvo iz Sirta ističe da su Afrikanci iz sub-saharskog područja sad postali svakodnevan prizor među dobrovoljcima Islamske države. Svakodnevica i velik problem, jer nedavno je zvjerski smaknut jedan homeopat u Sirtu, koji je bio optužen za "čarobnjaštvo".

Hoće li Libija opet postati žarište sukoba između džihadista i ostatka svijeta, moglo bi se vrlo uskoro vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene