Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni reformama

Britanci najavili najveći prosvjed u zadnjih 85 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija priprema se za najveći štrajk u posljednjih 85 godina, potvrdili su sindikati javnih službi.

Dva milijuna radnika u srijedu će marširati ulicama Londona. Najveća je to zajednička akcija od Velikog štrajka 1926. Godine, piše Mirror. Dave Prentis, vođa sindikata, kazao je kako nema nikakve šanse da će se postići dogovor oko vladine kontroverzne reforme u mirovinskom sustavu i da je sigurno da će se štrajk održati.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

Dva milijuna ljudi naći će se na ulici u više od 1.000 prosvjeda organiziranih diljem Velike Britanije. Daljnje sindikalne aktivnosti najavljene su za dane nakon Nove godine ukoliko se ne dođe ni do kakvog dogovora.

>> Tisuće Španjolaca na ulicama zbog povećanja dobi za odlazak u mirovinu

'Ništa ne isključujemo u ovom trenutku', kazao je Prentis na konferenciji za novinare. Dodao je da imaju potporu javnosti jer ne traže niti 'postavljaju nemoguće zahtjeve', već se samo bore protiv potpuno nepravedne reforme.

U štrajku će sudjelovati svi sektori javnih službi: liječnici, učitelji, carinski službenici, vozači autobusa, porezni inspektori... što zači da će biti zatvorene škole, a zračne luke mogle bi biti u kolapsu. Putnici koji će se u srijedu naći na Heathorwu mogli bi ondje svoj let čekati i 12 sati. U srijedu neće raditi ni lokalne samouprave.

Najavljene reforme uključuju više uplaćivanje za mirovine, kasniji odlazak u mirovinu te drugačiji sustav obračuna mirovina od povoljnijeg na koji su do sada radic imali prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene