Geolog tvrdi da humak u kojem se nalazi misteriozno arehološko otkriće u Amfipolisu nije napravio čovjek.


Geolog koji je sudjelovao u iskopavanju grobnice u Amfipolisu na sjeveru Grčke kaže da drevna grobnica koja je otkrivena zajedno s nizom nadsvođenih prostorija nisu sagrađeni u isto vrijeme, već je grobnica sagrađena nešto kasnije nego same prostorije, piše Huffington Post.

Vezani članci Grobnica Benedikta 16. Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI. Ilustracija Motiv nije poznat: Pronađena tijela 28 ljudi ubijenih vatrenim oružjem

Geolog Evangelos Kambouroglou također je rekao da humak u kojem se nalaze prostorije i grobnica nije napravio čovjek, već je to prirodni brežuljak.

Smatra da je lav Amfipolis, velika skulptura lava na postolju, koji je visok 7,5 metara, pretežak da stoji na vrhu grobnice, kako su prethodno tvrdili arheolozi.

'Zidovi jedva mogu nositi pola tone, a pogotovo ne 1.500 tona kako je procijenjeno da teži skulptura lava', rekao je Kamburoglou.

Tko je pokopan u misterioznoj grobnici?

Što se tiče grobnice nalik na kutiju koja je sadržavala ostatke pet tijela, moguće i više, 'to je posteriorno glavni pogrebni spomenik. Glavnu grobnicu uništili su lopovi, koji nisu ostavili ništa. Mramorna vrata sadrže znakove česte uporabe, što znači da je ondje dolazilo mnogo posjetitelja', kaže Kamburoglou.

Prostorije s tavanicom u obliku luka datirane su iz perioda između 325. godine p.n.e - dvije godine prije smrti starogrčkog vojskovođe i kralja Aleksandra Velikog - i 300. godine p.n.e, iako pojedini arheolozi vjeruju da potiču iz kasnijeg perioda.

Katerina Peristeri, koja je vodila najnovija iskopavanja, podržala je teoriju da je u grobnici možda sahranjen član obitelji Aleksandra Velikog ili jedan od njegovih generala.

Međutim, otkriće grobnice u obliku sanduka s posmrtnim ostacima pet tijela dovelo je ovu teoriju u pitanje. Čini se da je Kamburogluovo priopćenje potpuno opovrgava.

Aleksandar Veliki, čiji se imperij prostirao od današnje Grčke do Indije, umro je u Vavilonu, a sahranjen je u Aleksandriji, koju je osnovao. Točno mjesto njegovog groba jedna je od najvećih arheoloških misterija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju