Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljeno društvo

Brexit uzburkao strasti u Škotskoj: "Nitko nas neće izvesti iz Europe protiv naše volje. To je sve što ću reći jer će mi skočiti tlak"

Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr)
Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svirač gajdi (Foto: Dnevnik.hr) Svirač gajdi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Škotski krojači (Foto: Dnevnik.hr) Škotski krojači (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Brexit je u Škotskoj ponovno uzburkao strasti. Kad ih pitate za Brexit, odmah im skoči tlak, a kada im se spomene Hrvatska, poručuju kako su navijali za Vatrene na utakmici s Englezima.

Krojačicu Elis ljuti Brexit. "Nitko nas neće izvesti iz Europe protiv naše volje. Mislim da to Škote jako ljuti. To je sve što ću reći jer će mi tlak skočiti", napominje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovoga puta ''za'' Škotski parlament podupire organiziranje novog referenduma o neovisnosti Slika nije dostupna Sastanak suprotnosti May i Sturgeon se nisu uspjele složiti oko škotskog referenduma

I njezin šef Gordon Nicolson, voditelj radionice, smatra da trebaju ostati u Europskoj uniji. "Mi želimo ostati u Europi. Puno je bolje biti zajedno jači, nego nacija koja ide prema... ne znamo što će se dogoditi", ističe. Posao već sad trpi. "Nema dogovora. Ne znamo pod kojim će se uvjetima dogoditi. Kao biznismenu, jako mi se teško nositi s tim", upozorava.

"Škoti su jako ljutiti", priča Nikolina Pavić Radanović, socijalna radnica koja već dvije godine živi u Edinburghu. "Vecina Škota je glasala protiv izlaska iz EU-a i sad smatraju da im je ovo sve nametnuto. Nekako im se čini da ih se gura s ruba litice", otkriva. A tto dodatno potpiruje vatru.

"Nadam se da neće biti dogovorenog Brexita, da će Britaniju izbaciti iz EU-a i da će Unija reći - Škotska, neovisni ste, vratite se u Europsku uniju!" kaže Paul iz Edinburgha. Ipak, nisu baš svi za ostanak u Uniji.

"Glasala sam za odlazak. I dalje to mislim. Ne mislim da je Europska unija demokratska organizacija", kaže Liz. Politički život se ovdje, kaže Nikolina, pretvorio u veliki reality show.

"I ljudi se smatraju prevarenima. Od onoga kako je Brexit predstavljen do onoga kako se Brexit dostavlja dijametralna je razlika", uvjerava.

Dosta onih koji su na referendumu 2014. glasali protiv škotske neovisnosti danas misli drugačije.

"Od nas šestero u društvu, četvero je glasalo da ostanemo Ujedinjenom Kraljevstvu, dvoje za neovisnost. Ali sada se situacija preokrenula. Četvero bi glasalo za neovisnost, a dvoje ostalo u Kraljevstvu", ističe krojačica Elis.

"Onog dana kada je većina rekla ne neovisnosti, moja je zemlja umrla. Osjećao sam se kao da ne postojim u svojoj zemlji, kao da nemam doma. Jako sam razočaran. To je kao da ste mi iščupali srce", kaže Owen. 

Kako će se svi skupa iščupati iz ovog kaosa - nitko nema pojma.

Ako pitate većinu Škota, priča o ponovnom referendumu za neovisnost vrlo je ozbiljna. No oprezni su jer se situacija mijenja iz dana u dan i zapravo čekaju da vide što će se na kraju točno dogoditi s dogovorom.

Strašno su ljuti jer imaju dojam da ih se uopće ne želi čuti. A zašto su toliko ljuti, posebno oni koji žele ostati u Uniji, pokušat ću jednostavno objasniti na primjeru. Što bi donio Brexit? Osim slobode kretanja, Brexit bi otežao i trgovinu. Recimo, šalovi od vune škotskih ovaca - pravi domaći proizvod.

Od vune i tvida izrađuju se pravi škotski kiltovi koji stoje i do 3500 kuna. Rade se i one jeftinije varijante od drugih materijala, koje je ujedno i lakše nositi. Materijali su uvozni. Procjena je da kroz dvije najvažnije trgovinske točke u Britaniji prođe oko 10.000 kamiona i 6000 trajekata s robom na dan. Sada to sve ide neometano.

Ako samo dvije minute usporite proces, izračun kaže da će kašnjenja biti i do 60 sati, a kolone kilometarske, što bi u tom trenutku značilo kolaps. A to nitko ne želi. Najviše se lome koplja oko Sjeverne Irske i granice. Zato u petak idemo tamo. Vidimo se u Belfastu!

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene