Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum u V. Britaniji

Reporter Dnevnika Nove TV iz Londona: 'Posljednje ankete pokazuju kako su oba tabora prilično izjednačena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji je dan kampanje uoči velikog referenduma u Velikoj Britaniji. Pravo glasa ima 46 milijuna ljudi.

Reporter Dnevnika Nove TV, Danijel Vrbota, boravi u Londonu gdje prati najnovije informacije vezane uz referendum.

Pročitajte i ovo Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine Slika nije dostupna Predomislili se Britanija bi sada glasovala 59-41 za ostanak u EU

'Aktivnost britanskih političara je pojačana dan pred referendum. Laburisti su održali svoj veliki skup te pozvali birače da se odluče za ostanak u Uniji. S druge strane, jedan od vodećih konzervativaca Boris Johnson poručuje da bi trebali odabrati izlazak.

Među ključnim temama cijele kampanje su imigracija i gospodarstvo. Dok zagovornici izlaska iz Unije kažu kako velik broj migranata opterećuje britanski proračun i socijalni sustav, optužujući za sve EU.

Oni koji zagovaraju ostanak kažu da imigranti pomažu gospodarstvu, odnosno često rade poslove koje nitko drugi ne želi.

Eurofili optužuju Uniju za pretjeranu birokratiziranost, što kažu, koči poduzetništvo. Oni koji bi željeli ostati u Uniji smatraju da pristup tom velikom tržištu bez ograničenja otvara radna mjesta.

Posljednje ankete pokazuju kako su oba tabora priblično izjednačena. Međutim velik broj Britanaca još uvijek je neodlučan. Prema pojedinim anketama, više od 10 posto – kome će se oni prikloniti, kome će dati svoj glas doznat ćemo već u četvrtak.

Birališta se otvaraju već u 7 sati, a registrirano je više od 46,5 milijuna birača', izvijestio je Danijel Vrbota u Dnevniku Nove TV.

U Velikoj Britaniji živi i radi mnogo Hrvata

Ivan je u Britaniji dvije godine. Diplomiranog inžinjera sigurnosti na radu preko granice je natjerala potraga za poslom. 'Jednostavno nisam mogao naći posao u svojoj struci u Hrvatskoj', rekao je Ivan.

Alan je na otoku već više od 10 godina. 'Kad čovjek dođe van zemlje, ako živi ovdje sa nekim ciljem da uspije da živi samostalno, onda radi sve što je legalno, ali radi, ne stidi se posla', objašnjava Alan.

Kažu da Britanija bez imigranata ne može jer oni često rade poslove koje drugi ne žele. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju olakšao im je boravak na otoku, ali ipak nije ih strah evantualnog britanskog izlaska iz zajednice. I dok se Ivan planira vratiti u Hrvatsku, Alan svoju budućnost vidi u Britaniji.

'Čovjeku koji je živio i radio u Hrvatskoj, Hrvatska će uvijek biti u srcu', rekao je Alan.

Britanski političari i danas su jasno isticali svoje stavove. Premijer David Cameron najsnažniji je navijač ostanka. 'Izađite i glasajte za ostanak, učinite to za veću i bolju Britaniju unutar reformirane Europske unije', poručio je Cameron.

Euroskeptici su mobilizirali sve snage kako bi prenijeli svoju poruku - izlazak je bolji za Britaniju.

'Sutra možemo izglasati povratak naše zemlje u ruke njezinog naroda, možemo ponovno preuzeti kontrolu, vratiti naše granice', kazao je Nigel Farage, čelnik UKIP-a.

Za ostanak u Uniji javno se izjasnilo i više od tisuću britanskih poslodavaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene