Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte video

Breivik ušao u sudnicu uzdignute desne ruke, pa se potužio da mu krše ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masovni ubojica, između ostalog, ima pristup računalu, vlastiti televizor, ali i Playstation.

Masovni ubojica Anders Behring Breivik, čovjek koji krajem srpnja 2011. godine pobio 77 ljudi i ranio njih više od tri stotine, izašao je u utorak u sudnicu kako bi objasnio na čemu temelji tužbu protiv države koja mu, kaže, krši ljudska prava.

Pročitajte i ovo Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno" Mladen Šlogar MLADEN ŠLOGAR U zatvoru je umro ubojica Ivane Hodak

Breivik je u zatvorsku gimnastičku dvoranu ušetao uz uzdignutu desnu ruku, odnosno uz nacistički pozdrav, pa potom iznio tvrdnju da je žrtva okrutnog i nehumanog tretmana u zatvoru u Skienu.

Njegov odvjetnik Oeystein Storrvik je pojasnio da se ubojica žali što je izoliran od ostalih zatvorenika i što mu je onemogućen kontakt s vanjskim svijetom, a država je već najavila da će na takvo što odgovoriti tvrdnjom da nema dokaza da su uvjeti u kojima boravi napravili štetu njegovom fizičkom ili psihičkom zdravlju.

Poslao 220 pisama: Breivik ne odustaje od svog nauma

Breivik se, pojasnimo, slobodno kreće između tri ćelije, a jednu ima zato da u njoj boravi, drugu da u njoj uči i treću da u njoj vježba.

Također ima pristup računalu (ne smije na internet), vlastiti televizor, a uz to mu je omogućena i zabava na Playstationu. Može i samostalno kuhati ako to želi, odlaziti u šetnje, pa čak i prati vlastitu robu.

Ipak, Breivik sve to smatra nedostatnim te ga smeta što smije komunicirati isključivo sa zatvorskim osobljem, odnosno odvjetnicima (smio je razgovarati i sa majkom dok je bila živa, op.a.)

Podsjetimo, ubojica je osuđen na 21 godinu, maksimalnu zatvorku kaznu u Norveškoj, međutim država ga iza rešetaka ima pravo zadržati i duže bude li ga smatrala prijetnjom.

Vrijedi dodati i to da ne postoji ograničenje pod kojim ga u zatvoru smiju čuvati pod maksimalnim sigurnosnim nadzorom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene