Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće radnika beskućnika miroljubivom je povorkom zatvorilo pristup brazilskom stadionu Arena Corinthians na kojem će sljedećg tjedna biti odigrana utakmica kojom se otvara Svjetsko nogometno prvenstvo, nastojeći tako skrenuti pozornost na svoje probleme pod svjetlima ovog svjetskog sportskog događaja.


Pokret radnika bez doma, za koji policija kaže da je uspio okupiti preko 10.000 ljudi koji su zahtijevali više državnih ulaganja u promet, zdravstvo, obrazovanje i jeftinu stanogradnju, zatvorio je jednu od glavnih auto-cesta u Sao Paulu koje vode prema stadionu na kojem se graditelji utrkuju s vremenom kako bi završili radove do 12. lipnja za susret Brazila i Hrvatske koji otvaraju Svjetsko prvenstvo.

Vezani članci Muškarac pod automobilom, ilustracija U automehaničarskoj radionici pod autom pronađen mrtav muškarac, teško ozlijeđen muškarac i u Vrgorcu Njemački ovčar Wolf na granici pronašao kilogram heroina - 3 Zaslužio je povišicu! Ovčar Wolf na granici pronašao kilogram heroina, uhićen 69-godišnjak

No, društvene napetosti uoči prvenstva ne završavaju time. Radnici podzemne željeznice Sao Paula kreću u štrajk od ponoći, a prometni policajci isto tako planiraju štrajk za četvrtak.

Učestalost i jačina prosvjeda u Brazilu porasla je prošloga mjeseca, ali još uvijek nije jasno u kojem smjeru plima građanske neposlušnosti sada kreće.

Nastambe pretvorene u ruševine: Protiv specijalaca kamenjem

Dok je prosvjed u srijedu bio nenasilan, prosvjed 27. svibnja kod nacionalnog stadiona Mane Garrinca u glavnom gradu Brasiliji je bio označen sukobima između interventne policije i Indijanaca naoružanih palicama, kopljima i lukovima i strijelama.

Očekuje se da će između 600.000 i 850.000 inozemnih ljubitelja nogometa doputovati u Brazil na Svjetsko nogometno prvenstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook