Više od tisuću skvotera moglo je samo gledati kako se njihove nastambe pretvaraju u ruševine.


Dva tjedna uoči Svjetskog nogometnog prvenstva - Brazil muku muči sa sigurnosnim uvjetima. Prosvjedi i neredi postali su dio svakodnevice. Najnoviji su se dogodili u Sao Paolu, gdje je specijalna policija iseljavala skvotere. Više od tisuću skvotera moglo je samo gledati kako se njihove nastambe pretvaraju u ruševine. Zbog manjka stambenog prostora u Sao Paolu bili su prisiljeni domove podići ilegalno, na privatnom zemljištu.

Vezani članci Nesreća u Brazilu Nisu sigurni ni kad su prizemljeni: Kamion se zabio u helikopter pa petero ljudi završilo u bolnici Sudar Namjerno se zabio u taksi i produžio, a taksist nije mogao ni govoriti od šoka

'Rekli su nam da moramo iseliti do 5. lipnja, a sada kažu da moramo otići odmah', rekao je jedan od stanovnika skvoterskog naselja.

Pokušali su se oduprijeti kamenjem i paljenjem guma, ali nisu uspjeli. Specijalci su ih odvodili milom ili silom.

Naoružani lukovima i strijelama: 'Ne želimo prvenstvo'

'Odveli su moju osmogodišnju kćer. Ne znam gdje je', rekla je jedan stanovnica.

Gotovo svaki dan u raznim dijelovima Brazila održavaju se prosvjedi i štrajkovi. Česti su neredi, kao i obračuni s policijom praćeni pucnjavom. Snage sigurnosti tvrde da predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo nije ugroženo.

'Spremni smo za sve što se može dogoditi, pa tako i za zaštitu demokratskog prava naroda na prosvjede. No, zlouporabu tog prava nećemo dopustiti', rekao je 23. svibnja brazilski minisatr pravosuđa Jose Eduardo Cardozo.

Brazil će na osiguranje prvenstva potrošiti gotovo 800 milijuna dolara. 170 tisuća policajaca, vojnika i privatnih zaštitara brinut će o nogometnim reprezentacijama i tisućama turista koji se očekuju. Najviše u Rio de Janeiru.

'Mnogi turisti koji dolaze u Rio ovdje će imati bazu iz koje će putovati na utakmice u drugim gradovima. Za njih je to povoljnije, jer će plaćati samo vrijeme koje doista provedu u hotelu', rekao je Antonio Guerreiro, upravitelj hotela u Rio de Janeiru.

Mnogi brazilski hoteli odlučili su naplaćivati uslugu po satu, a ne po noći kako je uobičajeno. Drugi su odlučili iskoristiti priliku, pa treba biti oprezan. Neki hotelijeri cijene smještaja podići će i za 200 posto.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook