Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Hondurasu

Brazil zabrinut za Zelayu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brazil je u utorak zatražio izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se razgovaralo o krizi u Hondurasu pošto se svrgnuti predsjednik Manuel Zelaya u ponedjeljak vratio u zemlju i trenutno se nalazi u zgradi brazilskog veleposlanstva u glavnom gradu Tegucigalpi.

Istodobno je privremeni honduraški predsjednik Roberto Micheletti rekao da je spreman razgovarati sa Zelayom. 'Spreman sam razgovarati s bilo kime, bilo gdje i bilo kada, uključujući i bivšeg predsjednika Manuela Zelayu', rekao je Micheletti, dodajući da kriza mora biti riješena u okviru ustava, te da se Zelaya i dalje suočava s nalogom za uhićenje. Micheletti je ranije zatražio od Brazila da izruči svrgnutog predsjednika, te je poručio da njegova zemlja neće pokušati uhititi Zelayu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele ga na vlasti Kongres protiv Zelayina povratka Slika nije dostupna Zbog kaznenih prijava Honduraški sud: Zelayi ne treba vratiti vlast

U pismu Vijeću sigurnosti Brazil je naveo da je 'zabrinut za sigurnost predsjednika Zelaye, kao i za sigurnost svog veleposlanstva i osoblja'. Honduraška policija u utorak je rastjerala stotine prosvjednika ispred zgrade veleposlanstva. Očevici su rekli kako je policija na Zelayine pristaše bacila suzavac, a navodno je nešto suzavca bačeno i u dvorište veleposlanstva. Zelaya, koji se u ponedjeljak vratio u zemlju u pokušaju povratka na vlast, optužio je policiju da priprema napad.

Opkoljeno veleposlanstvo

'Policija i vojska opkolile su veleposlanstvo. Predviđam jaču agresiju i nasilje, pa čak vjerujem da su kadri napasti brazilsko veleposlanstvo', izjavio je Zelaya u razgovoru za venezuelsku TV postaju Telesur. Policijski glasnogovornik rekao je kako su svi prosvjednici rastjerani i kako je cjelodnevan policijski sat i dalje na snazi.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je iz New Yorka, gdje nazoči zasjedanju Opće skupštine UN-a, pozvao sadašnju vojnu vlast u Hondurasu da u pregovorima prihvati 'demokratsko rješenje' koje bi omogućilo Zelayin povratak na vlast. Demokratski izabrani predsjednik Zelaya svrgnut je u državnom udaru 28. lipnja pošto je, kako ga optužuju pučisti, navodno želio izmijeniti ustav kako bi mogao produžiti svoj predsjednički mandat. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene