Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog subvencija za pamuk

Brazil 'udara' carinama na američke proizvode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brazilska vlada najavila je trgovačke sankcije na uvoz američkih dobara kao protumjeru za ilegalne subvencije iz SAD-a proizvođačima farmera.

Svjetska trgovačka organizacija (WTO) odobrila je sankcije. Brazil je objavio listu od 100 američkih proizvoda za koje će se navesti tarife unutar 30 dana, osim ako se vlade ne dogovore u zadnji čas. Rečeno je da žale zbog sankcija, ali da osam godina povlačenja po sudovima nije donijelo rezultate. Carina će se podići na 591 milijun dolara vrijednu robu iz SAD-a, od automobila na koje će carina narasti od 35 do 50 posto, do mlijeka u prahu koje će dobiti 20 posto povećanog nameta.

Pročitajte i ovo Likvidacija Darka Geislera Nedeljkovića Sasuo kišu metaka u njega VIDEO Procurila uznemirujuća snimka: Pred ženom i djetetom brutalno likvidirali pripadnika škaljarskog klana Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

Na pamuk i proizvode od pamuka naplaćivat će se 100-postotna carina, najviša na listi. Iz američkog ureda za prodaju rekli su da su razočarani odlukom Brazila i pozivaju ga na na pregovore. Kritičari kažu da je SAD dao svojim uzgajivačima pamuka nepoštenu prednost dajući im milijarde dolara svake godine. Svjetska trgovačka organizacija ocijenila je američke subvencije proizvođačima pamuka diskriminirajućim.

'Američke poljoprivredne subvencije osuđene su širom svijeta. Ova stara praksa mora prestati,' kažu iz brazilske vlade. Ovaj spor traje od 2002. godine, a jedan je od njih par u kojima je WTO dopustio takvu protumjeru. S druge strane, analitičari kažu da bi se veće promjene u subvencijama mogle odraziti na poljoprivredno zakonodavstvo. Neki kažu da je brazilska vlada namjerno odabrala širok raspon proizvoda kako bi povećala učinak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene