Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilska vlada najavila je trgovačke sankcije na uvoz američkih dobara kao protumjeru za ilegalne subvencije iz SAD-a proizvođačima farmera.


Svjetska trgovačka organizacija (WTO) odobrila je sankcije. Brazil je objavio listu od 100 američkih proizvoda za koje će se navesti tarife unutar 30 dana, osim ako se vlade ne dogovore u zadnji čas. Rečeno je da žale zbog sankcija, ali da osam godina povlačenja po sudovima nije donijelo rezultate. Carina će se podići na 591 milijun dolara vrijednu robu iz SAD-a, od automobila na koje će carina narasti od 35 do 50 posto, do mlijeka u prahu koje će dobiti 20 posto povećanog nameta.

Vezani članci Ilustracija "Satima nije htio izaći iz kuće te bacio bombu na policajce: Bivši zastupnik odbio otići u zatvor, ranio dvojicu policajaca Ilustracija U Brazilu umro "najusamljeniji čovjek na svijetu"

Na pamuk i proizvode od pamuka naplaćivat će se 100-postotna carina, najviša na listi. Iz američkog ureda za prodaju rekli su da su razočarani odlukom Brazila i pozivaju ga na na pregovore. Kritičari kažu da je SAD dao svojim uzgajivačima pamuka nepoštenu prednost dajući im milijarde dolara svake godine. Svjetska trgovačka organizacija ocijenila je američke subvencije proizvođačima pamuka diskriminirajućim.

'Američke poljoprivredne subvencije osuđene su širom svijeta. Ova stara praksa mora prestati,' kažu iz brazilske vlade. Ovaj spor traje od 2002. godine, a jedan je od njih par u kojima je WTO dopustio takvu protumjeru. S druge strane, analitičari kažu da bi se veće promjene u subvencijama mogle odraziti na poljoprivredno zakonodavstvo. Neki kažu da je brazilska vlada namjerno odabrala širok raspon proizvoda kako bi povećala učinak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju