Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za parlament

POTVRDIO NAGAĐANJA: Boris Tadić ide na izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić priopćio je da će izići na prijevremene parlamentarne izbore 16. ožujka s ljudima iz Demokratske stranke koju je prošlog tjedna napustio, te s onima koji su godinama podupirali njegovu politiku i za nju glasovali.

Tadić je popodne u emisiji 'Stav Srbije' TV Prva objasnio da je tek počeo razgovore sa potencijalnim koalicijskim partnerima, ali je izbjegao reći tko su oni, osim što je napomenuo da ga je zvao i Mlađan Dinkić, predsjednik Ujedinjenih regija Srbije i ministar gospodarstva i financija do preustroja vlade u rujnu 2013. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši talijanski premijer Nakon teškog izbornog poraza Matteo Renzi dao ostavku Slika nije dostupna Povratak nakon ostavke Matteo Renzi ponovo izabran za predsjednika Demokratske stranke

Tadić je danas praktički potvrdio nagađanja u medijima u posljednjih desetak dana da će sudjelovati na izborima, a uspjehom bi, kako kaže, smatrao sve iznad osvojenih 10 posto glasova.

'Ne pravim sada stranku, jer za to nema vremena', rekao je Tadić i najavio da će to učiniti poslije izbora, dok za stranku koju namjerava osnovati kaže da je najprirodnije da se zove Nova demokratska stranka.

Neuspio pokušaj povratka Borisa Tadića na čelo Demokratske stranke

Ocijenivši da vlast nema odgovore na izazove vremena u narednih pet godina, Tadić je istaknuo da vladajuća garnitura odlično medijski i marketinški upravlja procesima borbe protiv korupcije, ali da u toj borbi nema konkretnih rezultata, Tadić ukazuje kako na srbijanskoj političkoj sceni postoji 'ogroman prazan prostor' i naglašava da je' u Srbiji neophodno uspostaviti političku simetriju', jer će, u suprotnom, biti velikih problema.

Za prvog dopredsjednik vlade i vođu Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, Tadić je rekao da nije diktator, ali da uspostavlja 'autoritarni sustav', što je ocijenio kao 'veoma opasno'. 'Moja je obveza, kao bivšeg predsjednika (države), preuzeti odgovornost', istaknuo je Tadić.

On je u petak napustio Demokratsku stranku, kojoj je nakon poraza na predsjedničkim izborima 2012. i izborima u DS iste godine , bio počasni predsjednik. Nakon Tadićeve odluke, demokrate je napustilo još nekoliko članova predsjedništva stranke, među kojima i Miodrag Rakić, nekadašnji Tadićev šef ureda. Demokratska stranka danas je, inače, obilježila 24. obljetnicu postojanja, a njezin predsjednik Dragan Đilas izjavio kako se nada da su 'parlamentarni izbori 16. ožujka poslednji put da se ta stranka bori protiv diktature u Srbiji'.

Ukazom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, 29. siječnja raspušten je državni parlament, a prijevremeni izbori u Srbiji raspisani su za 16. ožujka. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene