Obavijesti Video Pretražite Navigacija
baš ga je razljutilo

Bombaš samoubojica raznio se u policijskoj stanici zbog zakona koji zabranjuje seks izvan braka

Indonezijski policajac, ilustracija (Foto: AFP)
Indonezijski policajac, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
34-godišnji muškarac aktivirao je bombu u policijskoj stanici u Bandungu, u indonezijskoj pokrajini Javi. Vlasti tog arhipelaga, zemlje s najviše muslimana u svijetu koja je godinama na meti islamskog aktivizma, otkrile su motiv napada.

34-godišnji muškarac aktivirao je bombu u policijskoj stanici u Bandungu, u indonezijskoj pokrajini Javi. U policijsku stanicu dovezao se motorom, a bombu je aktivirao dok je u policijskoj postaji trajalo postrojavanje djelatnika. 

U eksploziji je ubijena jedna osoba i ranjeno je 11 ljudi. Vlasti su objavile da je motiv napada novi kazneni zakon koji kriminalizira seks izvan braka, javlja Daily Mail.

Zastupnički dom odobrio je zakon aklamacijom na plenarnoj sjednici unatoč kritikama da će ugroziti građanske slobode u državi s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu.

Zakon će stupiti na snagu 2025., tri godine nakon donošenja.

"Čekali smo ovo 59 godina", rekao je Edward Omar Sharief, zamjenik ministra pravosuđa i ljudskih prava, te dodao da je stari kazneni zakon ostao od nizozemske kolonijalne vladavine. U ponedjeljak su se stotine Indonežana okupile u nekoliko gradova i zahtijevale od parlamenta da odbaci prijedlog zakona.

Zakon predviđa da se spolni odnosi izvan braka kažnjavaju kaznom zatvora od jedne godine, a parovi koji žive zajedno izvan braka mogli bi dobiti šest mjeseci zatvora.

No da bi policija mogla pokrenuti kaznenu istragu takvih djela, prijavu bi trebao podnijeti član obitelji, što je odredba koja se smatra kompromisom kako bi se umirili i konzervativci i liberali.

Seks izvan braka, uključujući homoseksualnost, trenutačno nije kazneno djelo, ali se u konzervativnoj Indoneziji smatra tabu-temom.

To je zabranjeno samo u šerijatskoj pokrajini Acehu, a prijestupnici bi mogli dobiti do 100 udaraca štapom. Prijedlog zakona također predviđa kaznu od najviše tri godine zatvora za svakoga tko "napadne dostojanstvo" predsjednika ili potpredsjednika.

Oni koji vrijeđaju vladu mogli bi dobiti do 18 mjeseci zatvora ili tri godine ako djelo izazove društvene nemire. U međuvremenu, širenje lažnih vijesti kažnjivo je do šest godina zatvora.

Pročitajte i ovo Izbori u Indoneziji, ilustracija (Foto: AFP) Novi paket zakona Zatvorska kazna za seks prije braka čak i za turiste: "Ateiste bi se moglo procesuirati i zatvarati"

Otkrilo se i tko je bombaš samoubojica nezadovoljan novim zakonom. Radi se o Agusu Sujatnu, islamističkom militantu, osuđenom izrađivaču bombi koji je pušten iz zatvora prošle godine.

Pročitajte i ovo Potres u Indoneziji Samo 13 dana nakon prošlog Potres magnitude 6,4 pogodio Indoneziju: Objavljene prve snimke

Detektivi su pronašli desetke bijelih komadića papira zalijepljenih na napadačev motocikl. Na papiru je pisalo "Kazneni zakon je zakon nevjernika, borimo se protiv sotonističkih snaga reda". 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene