Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

U utorak je u Italiji prilikom uzlijetanja Boeing Dreamliftera avionu otpao kotač težak stotinjak kilograma.


Nedugo nakon polijetanja teretnog mlažnjaka teškog 180 tona jedan od kotača je otpao. Brazilski zrakoplovni blog Aeroin zabilježio je trenutak pada kotača teškog stotinjak kilograma na tlo.

Riječ je o teretnom mlažnjaku Boeing Dreamlifter, najdužem teretnom avionu na svijetu. Unatoč kvaru avion je sigurno sletio u SAD.


Olabavljeni kotač pao je natrag na zemlju s tragom dima iza sebe nedugo nakon uzlijetanja iz zračne luke Taranto u Italiji.

Guma kotača promjera više od metra vrtjela se niz asfalt dok se avion nastavio dizati u zrak. Kotač je kasnije pronađen u obližnjem vinogradu izvan granica zračne luke.

Letom u utorak upravljala je američka teretna zračna kompanija Atlas Air, a avion je letio za Charleston u Južnoj Karolini. Bio je kodiran kao let Atlas Aira N718BA.

Najavljena istraga

"Teretni let Dreamliftera kojim upravlja Atlas Air sigurno je sletio u međunarodnu zračnu luku Charleston nakon što je izgubio kotač sa svojeg stajnog trapa pri polijetanju iz zračne luke Taranto - Grottaglie u Italiji", priopćeno je iz Boeinga.

Najavljuju istragu ovog incidenta.

U avionu se nalazio trup putničkog aviona Boeing 787, javljaju talijanski mediji.

Ogromni 747-400 Dreamlifter dizajniran je za prijevoz dijelova i velikih tereta između Italije, Japana i SAD-a, a korišten je i za transport medicinskih potrepština tijekom pandemije COVID-a.

Istražitelji Nacionalne agencije za sigurnost leta (ANSV) otvorili su službenu istragu ovog incidenta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju