Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s pristojbom

HRT-ovi inkasatori ispituju susjede, prepisuju imena sa sandučića: "Bio je baš agresivan, dijete se uznemirilo i počelo vrištati i plakati"

Jeste li znali da i za posjedovanje mobitela morate platiti pristojbu javnoj televiziji? Nakon što se redakciji Dnevnika Nove TV javilo mnoštvo zbunjenih gledatelja koji su dobili prekršajne prijave s javne televizije jer nisu plaćali HRT-u pretplatu na svoje mobitele i ostale uređaje iako TV prijamnik ne posjeduju, reporterka Barbara Golja otišla je na teren i doznala više detalja.

Nije sigurno pokazivati mobitel u javnosti jer bi vam HRT-ov kontrolor mogao naplatiti RTV pristojbu.

"On bi vas mogao na cesti zaustaviti i tražiti da vidi, ako imate mobitel, plaćate li pristojbu", kaže odvjetnica Dijana Kladar. Moguće je dobiti i opomenu pred prekršajnu prijavu, kao gospođa Braut, zbog neplaćanja signala za svoj gadget HRT-u.

"Smatram nepoštenim da u sklopu toga moramo plaćati produkciju jedne određene televizijske kuće čiji sadržaj ne konzumiramo", naglašava Matilda Braut s Krka. "Moramo platiti. Dobiješ uplatnicu i platiš jer će ti sjesti na plaću", upozorava Maja Puškarić iz Lekenika.

HRT naglašava:

"Ističemo kako se iz RTV pristojbe čiji se iznos nije mijenjao više od deset godina - i to u uvjetima inflacije - ne financira samo HRT (radio, televizija i web) i javne usluge koje proizvodi, već i domaća audiovizualna kreativna industrija i ostali mediji."

A evo kome sve ide 80 kuna mjesečne pretplate:

HRT uzima 68 %, 11 % ide i za emitiranje, i za Hrvatsko društvo skladatelja, i za Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava, kao i za Udrugu za zaštitu fonogramskih prava, 4,5 % prepustili su Vijeću za elektroničke medije, Hrvatskom audiovizualnom centru i Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Neki građani svjedoče kako su im inkasatori pokušavali ući u stan. Neki ih nisu pustili.

"On će vrlo vjerojatno biti vrlo agresivan jer je od svoje kuće dobio nalog da uhvati što više ljudi", kaže Kladar. A ako im se ne daju osobni podaci, počinju protuustavne radnje - prepisivanje imena sa sandučića, ispitivanje susjeda i naprasne metode.

"Agent je kucao na vrata. Bio je baš agresivan, da se dijete uznemirilo i počelo vrištati i plakati, remeti se privatnost doma, što je Ustavom zabranjeno", ispričala je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za prava potrošača.

Presudio je tako u više navrata i Visoki upravni sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovisnost u virutalnom Neki bez njega jednostavno ne mogu, ali u sebi krije opasnosti: "Postao je toliko primamljiv da je učinio stvarnost manje zanimljivom"

Pročitajte i ovo Mobitel - 3 NOVI ZAKON Tko želi mobitel, morat će ga moći i financirati: "Prilikom sklapanja telekomunikacijskih usluga korisnici znaju ići izvan okvira"

Evo i navoda iz presude:

"Izričaj odredbi HRT-a dopušta interpretaciju da bi ovlaštena osoba HRT-a mogla bez ikakvih ograničenja ulaziti u domove građana radi utvrđivanja činjenica posjeda prijamnika, dakle propisati prava i obveze za koje nema zakonske ovlasti, a koje normiranje bi bilo protivno drugim propisima više pravne snage ili kojim bi bila kršena neka druga ustavna i zakonska prava.

Provedba ovlasti HRT-a i kontrole ne smiju biti takve da oduzimaju ili ograničavaju druga prava obveznika pristojbe (prava na privatnost, prava na nepovredivost doma)."

Odvjetnica Dijana Kladar kaže kako će u Hrvatskoj većina ljudi platiti.

"Jer nema vremena, ne da mu se, kao i ovi prosvjedi - svuda u Europi postoji, kod nas ne postoji. Mi smo nekako malo drugačiji, mi se ne volimo tužiti i mi ćemo radije platiti, tako smo odgojeni, a u drugim zemljama će se tužiti i onda se nešto i događa."

A za one koji se žele tužiti i koji baš ne žele platiti, HRT nema dugoročne mehanizme prisile.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene