Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pokrenuli istragu

Bivši slovački premijer Fico izazvao zgranutost trivijalizacijom rasizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovački premijer Robert Fico izazvao je zgranutost među vladinim čelnicima, ali i među oporbom očitom trivijalizacijom rasizma.

Glasnogovornik policije potvrdio je u petak novinskoj agenciji TASR da je Nacionalna kriminalistička agencija NAKA pokrenula istragu o socijaldemokratskom političaru.

Pročitajte i ovo Robert Fico, slovački premijer Snažan udarac Slovačka donijela odluku koje se Ukrajina pribojavala: Hoće li utjecati na ishod rata? Robert Fico potez slovačke predsjednice Fico dobio mandat za formiranje slovačke vlade: "Razumijem da su izborni rezultati povezani s raznim brigama"

Premda je Robert Fico dao ostavku kao dugogodišni predsjednik vlade prije godinu dana pod pritiskom antikorupcijskih prosvjeda, još uvijek je vođa najveće stranke u vladi.

Slovački vrhovni sud u utorak je oduzeo zastupnički mandat u Bratislavi desničarskom ekstremistu Milanu Mazureku zbog rasističkih izjava protiv romske manjine i kaznio sa 10.000 eura.

Fico je kritizirao presudu u video na Facebooku kao licemjernu.

"Mazurek je samo rekao što većina ljudi misli", kazao je Fico. Takve "sudske odluke" donesene pod pritiskom liberalnih medija jedino mogu voditi solidarnosti s desničarskim ekstremistima i donijeti im nove glasove, rekao je.

Mazurek, koji je bio zastupnik u parlamentu od 2016. iz redova ekstremno desne Kotlebe - Narodne stranke Naše Slovačke (LSNS) proglašen je krivim u utorak zbog izjava u radijskom intervjuu prije tri godine.

U tom intervjuu 2016. Mazurek je odbacio ono što je nazvao "ciganskim terorom protiv pristojnih ljudi" a članove romske manjine nazvao je parazitima.

"(Oni) ne čine ništa za naš narod, niti ičim pridonose našem državnom proračunu, a niti našoj kulturi, no odlučni su u tome da žive na margini društva i da isisavaju sustav socijalne skrbi", rekao je Mazurek u tom intervjuu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene