Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši pripadnik HVO-a priznaje krivnju za ratne zločine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik IV. bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane Paško Ljubičić, kojemu se pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u središnjoj Bosni, spreman je priznati krivnju po dijelovima optužnice i sklopiti nagodbu s Tužiteljstvom BiH, tvrdi Balkanska istraživačka mreža, nevladina organizacija koja prati sve sudske procese o ratnim zločinima u BiH.

Sporazum po kojemu bi Ljubičić priznao krivnju za napade na području Ahmića, Nadioka, Pirića, Šantića te Viteza 1993. godine, kada su tamo ubijani Bošnjaci, a njihova je imovina opljačkana i uništena, navodno je već sastavljen i dostavljen sudskom vijeću, no ono ga je 'vratilo na doradu' zainteresiranim stranama.

Pročitajte i ovo Gaza poduzimaju prve korake Izrael upozorio naše susjede i još tri zemlje: "To nas udaljava od postizanja rješenja" Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti

Izvor citira suca Šabana Maksumića koji je kazao kako nisu dovoljno objašnjena djela za koja Ljubičić priznaje krivnju, dok, s druge strane, Tužiteljstvo BiH nije objasnilo odustaje li od dijelova optužnice koji Ljubičića terete za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Sporazum o priznanju krivnje mogao bi biti razmatran pred Sudom BiH 28. travnja.

Optužnicu protiv Ljubičića prvotno je podigao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, a njegov je slučaj predan Sudu BiH 2006. godine.

Ljubičić se godinama skrivao u Hrvatskoj, gdje je i uhićen 2001. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene