Ispraćaj Georgea H. W. Busha (Foto: AFP) - 3
Ispraćaj Georgea H. W. Busha (Foto: AFP) - 3

Bush stariji bit će položen u grobnicu pored supruge Barbare, s kojom je bio u braku 73 godine. Nakon pogrebne ceremonije u Houstonu bit će pokopan u predsjedničkoj knjižnici u College Stationu u Teksasu.


Zrakoplov s tijelom nekadašnjeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha u srijedu je sletio u Houston u Teksasu, gdje će Bush u četvrtak biti pokopan, nakon državnog ispraćaja u Washingtonu, gdje su ga se okupljeni prisjetili kao državnika neuobičajene ljubaznosti.

Vezani članci Madraci (Foto: Screenshot/YouTube) Svi su u čudu promatrali najezdu madraca, tko bi rekao da su selice Ilhan Omar (Foto: Kerem Yucel / AFP) Izrael ne da američkim zastupnicama ulazak u zemlju zbog podrške Palestini

Bush, 41. američki predsjednik, preminuo je prošlog tjedna u dobi od 94 godine te će nakon pogrebne ceremonije u Houstonu biti pokopan u predsjedničkoj knjižnici u College Stationu u Teksasu.

Bush stariji bit će položen u grobnicu pored supruge Barbare, s kojom je bio u braku 73 godine, sve do travnja ove godine kada je umrla.

U Bijeloj je kući boravio od 1989. do 1993. vodeći zemlju tijekom završetka Hladnog rata i prvog Zaljevskog rata. Godine 1992. pobijedio ga je demokrat Bill Clinton.

"Posljednji veliki vojnik-državnik"

"George H. W. Bush bio je američki posljednji veliki vojnik-državnik", rekao je predsjednički biograf Jon Meacham u govoru na ispraćaju u Washingtonu.

"Iskazao se u borbi protiv totalitarizma za vrijeme Hladnog rata. Suprotstavio se nepromišljenoj stranačkoj pristranosti u Washingtonu."

Predsjednik Donald Trump i četvorica njegovih prethodnika u Bijeloj kući nazočili su u srijedu državnom ispraćaju Georgea H. W. Busha dajući rijetku sliku jedinstva u podijeljenoj Americi.

Donald i Melania Trump, u prvom redu u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, nazočili su dvosatnoj svečanosti zajedno s trojicom bivših demokratskih predsjednika Barackom Obamom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom te s njihovim suprugama Michelle Obamom, bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton i Rosalyn Carter.

George W. Bush oca ispratio u suzama

George W. Bush u govoru se oprostio od oca.

U emotivnom govoru prožetom humorom koji je završio u suzama, njegov sin George W. Bush, 43. predsjednik Sjedinjenih Država, počastio je uspomenu na "velikog predsjednika", "iznimno nadarenog diplomata" i na "plemenitog čovjeka".

"Tvoj visoki moral, iskrenost i široka duša ostat će s nama zauvijek", rekao je.

Princ Charles, njemačka kancelarka Angela Merkel, jordanski kralj Abdulah II. i kraljica Rania, poljski predsjednik Andrzej Duda u pratnji Lecha Walese te više drugih visokih dužnosnika iz inozemstva bili su među uzvanicima.

Nakon svečanog ispraćaja lijes prekriven američkom zastavom stavljen je u automobil koji ga je prevezao do vojne baze Andrews blizu Washingtona, odakle je predsjedničkim zrakoplovom odletio prema Teksasu. (Hina)