Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedska vlada u četvrtak je odbila zahtjev za pomilovanje nekadašnje predsjednice bosanskih Srba Biljane Plavšić koja je ondje na odsluženju 11-godišnje zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti.


Biljana Plavšić ima 76 godina, a 2003. ju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 11 godina zatvora za zločine koje je počinila u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Vezani članci Steve Bannon Suprotno savjetima: Trump pred kraj mandata pomilovao bivšeg savjetnika Stevea Bannona Donald Trump - 3 Trump pomilovao 26 osoba, među njima i oca svog zeta Charlesa Kushnera

Na temelju sporazuma koji je 1999. Haški sud sklopio sa Švedskom, a prema kojemu Švedska pruža zatvorski prostor za osuđene ratne zločince, ona je zatvorena u Hinsebergu, dvjestotinjak kilometara zapadno od Stockholma.

Sredinom siječnja objavljeno je da je nekadašnja predsjednica bosanskih Srba zatražila pomilovanje.

Osuđenica je rukom na srpskom napisala pismo u kojem kaže da je "bolesna i jadna" i moli za pomilovanje.

Na četiri stranice pisma od 27. studenoga 2006. Biljana Plavšić rekla je kako ne shvaća zašto mora kaznu služiti "među prostitutkama, ubojicama, dilerima droge, pljačkašima, lopovima i varalicama", a tužila se i zbog toga što je u zatvoru detaljno pregledavaju kao i sve ostale zatvorenike.

Dodala je kako ima visok tlak izazvan pritiskom pod kojim živi, a boluje i od išijasa, a 2004. u zatvoru je bježala od nasilnih cimerica pa je slomila i nogu.

Zamjenik upravitelja švedskih zatvora Karl-Anders Lonnberg rekao je tada za agenciju Dpa da zatvorski čuvari nisu mogli potvrditi da su joj zatvorenice prijetile kad se incident dogodio.

Prema njegovim riječima, Plavšić je u zatvoru "pod istim uvjetima kao i ostali zatvorenici", a pretraživanje je dio uobičajenih sigurnosnih mjera.

Associated Press javio je da je Biljana Plavšić u pismu napisala: "Nisam navikla ništa tražiti za sebe, ali ako ja, ovako stara i bolesna, imam pravo na pomilovanje, onda mi omogućite da ostatak života provedem na slobodi".