Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ratna predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić piše knjigu u kojoj će opisati sudski proces koji se protiv nje vodio u Haagu te svoj boravak u zatvoru.


'Točno je da pišem knjigu u kojoj ću detaljno opisati sve što mi se događalo. Poznato je da sam osoba koja nema dlake na jeziku i u knjizi ću opisati sve strahote, laži i podmetanja koja sam doživela posljednjih godina', kazala je Plavšić tom listu.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti'' Dženaza i ukop 19 novoidentificiranih žrtava genocida u Srebrenici - 5 U Srebrenici pokopani ostaci 19 žrtava genocida: "Istina o zločinima ne može se promijeniti"

Izrazila je nadu da će uskoro prikupiti sav potreban materijal te zainteresiranim čitateljima uspjeti dočarati 'dio pakla' kroz koji je, kako kaže, prošla.

Govoreći o svom životu u Beogradu otkako se krajem listopada 2009. vratila iz Švedske, Plavšić za list Press ističe da su je 'pogrešno i zlonamjerno interpretirane izjave stajale osam godina života' te dodaje kako joj je jedina želja da je svi zaborave i da staračke dane provede u miru i u krugu najbližih prijatelja i obitelji.

>> Plavšić: Tjerali žrtve u minirano polje

 

Plavšić je u veljači 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH. Zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom i izraženom kajanju, odbačene su joj dvije točke optužnice za genocid.

Kaznu je služila u ženskom zatvoru Hinsebergu, 200 km udaljenom od Stockholma, a računajući i schengenski pritvor ukupno je odslužila nešto više od dvije trećine dosuđene kazne te je oslobođena sukladno švedskom zakonu po kojem zbog dobrog vladanja zatvorenik može nakon toga biti oslobođen. (Hina)