Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpis dugova

Bijela kuća uskače u pomoć Egiptu s 2 milijarde dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća objavila je paket financijske pomoći Egiptu vrijedan dvije milijarde dolara, uoči programatskog govora predsjednika Baracka Obame o prodemokratskim previranjima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi,

'SAD je oblikovao inicijative kako bi podržao proces stabilizacije i položio temelje za dugoročni gospodarski napredak. Mi pomažemo kod međunarodnih financijskih institucija, i kod susjeda Egipta i Tunisa, da im pomognu ispuniti njihove financijske potrebe', navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Ursula Von der Leyen i Kais Saied Olakšanje za obje strane EU i Tunis potpisali strateško partnerstvo: "Riječ je o novoj etapi važnoj za cjelovito rješavanje migrantske krize" Bijela kuća Neobična priča U Bijeloj kući pronađen kokain, tajne službe sve istražuju

SAD je objavio bilateralnu pomoć Egiptu, od čega će do jedne milijarde dolara biti otpis dugova, kako bi se pomoglo Egiptu da investira ta sredstva u poticanje zapošljavanja i poduzetništva. Preko vladine Prekomorske agencije za privatna ulaganja (OPIC), SAD će dati zajmove ili jamstva Egiptu vrijedne milijardu dolara, dodaje se u priopćenju.

>> Egipat u rujnu bira novu vladu

Očekuje se da će Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka i Europska banka za rekonstrukciju i razvoj, također osigurati 'više milijardi dolara' za potporu Egiptu.
Tunis, koji je bogatiji od Egipta prema BDP-u 'per capita' (4400 USD), u ovoj će godini imati rast BDP-a oko nule a očekuje se i rast fiskalnog deficita na oko 5 posto BDP-a. Tunis će biti uključen u planirani investicijski fond za financiranje projekata u regiji, rekli su američki dužnosnici.(Hina)





 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene