Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Bijela kuća: Rusija ubija svoje vojnike koji se povlače pred Ukrajincima

Ukrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici Foto: Afp
Rusi pogubljuju vojnike koji se pokušavaju povući pred ofenzivom u istočnoj Ukrajini, izvijestio je SAD.

Ruske i ukrajinske trupe od sredine listopada u žestokoj su borbi za grad na prvoj liniji fronta – Avdijivki. Ukrajinske procjene govore o 5000 ruskih žrtava u Avdijivki, dok SAD kaže da je Rusija izgubila najmanje 125 oklopnih vozila i više od bataljuna opreme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva

Pozivajući se na dokaze prikupljene na terenu, kako je izvijestio SAD, neki su ruski vojnici na tom području bili ubijeni po zapovijedi vlastitih vođa

Glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je da ruske trupe odbijaju napasti ukrajinske položaje kod Avdijivke zbog velikih gubitaka i da je u nekim jedinicama došlo do pobune, piše BBC

"Ruske mobilizirane snage i dalje su nedovoljno obučene, opremljene i nespremne za borbu, kao što je bio slučaj tijekom njihove neuspjele zimske ofenzive prošle godine", rekao je na brifingu glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Nemaju odgovarajuću opremu, vodstvo, resurse. Nije iznenađujuće da ruske snage pate od lošeg morala", dodao je. 

Zauzimanje Avdijivke, koja se nalazi u blizini grada Donecka pod ruskom okupacijom, omogućilo bi ruskim trupama da potisnu liniju bojišnice, što bi ukrajinskim snagama otežalo daljnje napredovanje u regiji.

Pročitajte i ovo Kninski heroji spriječili otmicu djece - 1 Nije dvojio Heroj iz Knina spasio je dvoje djece od otmičara, a za Dnevnik Nove TV kaže: "Vidite zgradu iza mene? Srce mi je veće nego ta zgrada"

Ranije ovog tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je situaciju na tom području kao posebno tešku.

U četvrtak je SAD najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 150 milijuna dolara, koji uključuje topničko i malokalibarsko streljivo, kao i protutenkovsko oružje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene