Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta više milijuna eura

Bihać: Izgorio gotovo cijeli bolnički kompleks

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u požaru koji je u noći na petak zahvatio Kantonalnu bolnicu u Bihaću izgorio gotovo cijeli bolnički kompleks, na sreću bez žrtava, još uvijek nije utvrđen uzrok požara te se očekuje dolazak ekipe za očevid i forenzičko ispitivanje MUP-a Federacije BiH.

Mediji nagađaju da je tijekom ranih jutarnjih sati došlo do eksplozije plinskih boca pri čemu je požar brzo zahvatio više katove zgrade koja je imala drveni krov.

'Čekamo uviđajnu ekipu Federalnog MUP-a kako bi započeo očevid, vještačenje i forenzičko ispitivanje. Oni će raditi uviđajne radnje zajedno s ljudima iz našeg sektora kriminalističke policije', izjavio je za Hinu glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Fadil Balić. Po njegovim riječima prvi rezultati istrage mogli bi biti poznati večeras iza 20 sati.

Pročitajte i ovo Požar u Ščitarjevskoj ulici u Zagrebu - 3 Buktinja FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to"

>>VIDEO Gorjela bolnica u Bihaću: Buktinja gutala krov i gornje katove

Balić je odbio nagađati o uzroku izbijanja požara navodeći tek da je šteta na bolnici ogromna.

Lokalni mediji su pak objavili da je požar izazvala eksplozija plinskih boca u potkrovlju. I sam ministar unutarnjih poslova Šefik Smlatić rekao je da se sumnja kako je požar buknuo na gornjim katovima zgrade.

'Neslužbena informacija je još uvijek to da je požar buknuo negdje na dijelu krova glavne zgrade i onda se jednostavno proširio. Krov je toliko suh i star tako da ga je vatra brzo zahvatila cijelog', rekao je ministar Smlatić. Po njegovim riječima, sve službe su obavile svoj posao profesionalno no u samome požaru je, ali i gašenju, uništeno dosta medicinske opreme. Ocijenio je da je ipak najveći uspjeh to što nitko u bolnici niti među gasiteljima nije stradao.

>>VIDEO Pogledajte kanadere u akciji gašenja požara na Braču!

Medicinske vlasti u BiH nude pomoć bolnici u Bihaću. Vijeće ministara BiH je na telefonskoj sjednici donijelo odluku o izdvajanju 100.000 marka (oko 50.000 eura) iz tekuće pričuve proračuna institucija BiH za pomoć Županijskoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" radi saniranja posljedica požara i zbrinjavanja ugroženih pacijenata i osoblja bolnice.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić ponudio je u petak bolnici u Bihaću pomoć Kliničkog centra Banjaluke i bolnica u Prijedoru i Gradišci.

"Spremni smo primiti pacijente i u skladu s našim mogućnostima izvršiti neodložne operativne zahvate i druge intervencije koje su potrebne", rekao je ministar Stanić.

>>VIDEO Vatrogasac velikog srca reanimira psa kojeg je spasio iz požara

Ministarstvo sigurnosti BiH priopćilo je da je tragedija u Županijskoj bolnici u Bihaću izbjegnuta zahvaljujući izuzetnoj požrtvovnosti i zalaganju svih struktura zaštite i spašavanja u BiH, Oružanih snaga BiH i građana.

Veliki požar izbio je noćas oko 2 sata u bolnici. Izgorio je središnji dio kompleksa - svi krovovi i gornji katovi bolnice. Vatra se brzo proširila i zahvatila cijeli objekt. Pacijenti su na vrijeme izvedeni u dvorište bolnice. U trenutku izbijanja požara u bolnici se nalazilo oko 400 pacijenata.

Vatrogasci su duže od sat vremena vodili veliku borbu s ogromnim plamenom koji je gutao sve pred sobom, a oko 3,40 sati požar je lokaliziran. Šteta se procjenjuje na više milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene