Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gušenje slobode'

BiH: Usvojili zakon koji sankcionira i internet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za kontroverzni zakon na sjednici u Banjoj Luci glasovalo je 46 od 83 zastupnika koliko ih ima u tom parlamentu.

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak je usvojila novi zakon o javnom redu i miru unatoč činjenici da je on izazvao žestoka osporavanja i upozorenja kako se njime otvoreno guši sloboda javne riječi u tom entitetu te na nedopustiv način sankcionira čak i izražavanje stajališta na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

Za kontroverzni zakon na sjednici u Banjoj Luci glasovalo je 46 od 83 zastupnika koliko ih ima u tom parlamentu, a raspravu o zakonu kao i samo glasovanje bojkorirale su sve oporbene stranke.

Zakon po prvi puta tretira internet odnosno društvene mreže kao 'javno mjesto' te predviđa kažnjavanje onih koji tamo iskažu mišljenje o nekom pitanju, a policija ocijeni kako je to dovelo do narušavanja javnog reda i mira.

'Bosni i Hercegovini prijete teroristički napadi'

Kažnjivo je tako postalo i pozivanje preko interneta na javna okupljanja ukoliko ona dovedu do narušavanja javnog reda i mira. Vlada RS je nakon dvodnevne rasprave tek donekle ublažila prvobitni prijedlog pa je tako iz njega izbacila predviđenu kaznu zatvora do 30 dana, no zato su značajno povećane novčane kazne.

Uz zastupnike oporbe koji su ranije ustvrdili kako vlada pod kontrolom Milorada Dodika ovim zakonom slijedi praksu kakva se primjenjuje u Sjevernoj Koreji ili Bjelorusiji, novi zakon o javnom redu i miru osudili su i OESS, veleposlanstvo SAD u BiH te brojne druge međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, kao i novinarske udruge.

Uoči samog glasovanja Helsinški komitet za ljudska prava RS je ocijenio kako se donošenjem ovakvog zakona nanosi šteta i tom entitetu kao i cijeloj BiH.

'Zakon će BiH učiniti zatvorenom i izoliranom zemljom u kojoj se ne poštuju preporuke Vijeća Europe o potrebi ohrabrivanja slobode izražavanje, bez bilo kakvih oblika cenzure ili pritisaka vlasti', konstatirali su u Helsinškom komitetu RS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene