Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

BiH sve bliže NATO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina ostvarila je najveći napredak među zemljama koje su na posljednjem summitu NATO-a primljene u program 'Partnerstvo za mir' i očekuje daljnje približavanje Alijansi, izjavio je ministar obrane BiH Selmo Cikotić.

U izjavi novinarima nakon sastanka s članovima parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost, Cikotić je kazao kako je NATO prepoznao značajne pomake u reformi obrane BiH pa je stoga početkom godine toj zemlji i odobren Individualni partnerski akcijski plan. 

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

'Sve to svjedoči o iznimnoj kvaliteti naših oružanih snaga koju je prepoznao i NATO', kazao je ministar obrane BiH istaknuvši pri tom kako su upravo stoga neutemeljene tvrdnje predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika da oružane snage BiH treba ukinuti a zemlju demilitarizirati.

Dodik je tijekom sudjelovanja na jednom okruglom stolu u Berlinu ranije ovog tjedna izjavio da se u BiH godišnje na vojsku 'nepotrebno troši više od 300 milijuna eura' te da bi je stoga trebalo ukinuti, a ta sredstva rasporediti u socijalne fondove.

'Za obranu se u BiH troši znatno manje sredstava', izjavio je u
srijedu ministar Cikotić.

On je rekao da je proračun za obranu u 2007. godini bio na razini 275 milijuna konvertibilnih maraka (140 milijuna eura) dok je za ovu godinu planiran utrošak od 320 milijuna KM (163,6 milijuna eura).

Ta izdvajanja predstavljaju 1,73 posto bruto društvenog proizvoda što je još uvijek manje od dva posto koliko je standard za zemlje-članice NATO-a, kazao je Cikotić dodajući da je to cilj kojemu se teži i u BiH.

Predsjednik parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost Branko Zrno također je odbacio prijedloge Milorada Dodika o demilitarizaciji BiH.

'Ja ne vidim demilitariziranu Europu', kazao je Zrno dodajući kako u takvom okruženju ni BiH sebi ne može dopustiti da ostane bez vojske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene