Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić izjavio je da bi bio spreman povući ostavku koju je na tu dužnost podnio prošlog tjedna, pod uvjetom da visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak izmijeni ili povuče svoje odluke o načinu odlučivanja u Vijeću ministara.


"Budu li te odluke promijenjene, mogao bih prihvatiti novi mandat", izjavio je Špirić u Banjoj Luci u govoru što ga je održao na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je nastavila izvanredno zasjedanje započeto još prošlog tjedna zbog Lajčakovih odluka.

Vezani članci Pelješki most iz zraka - 2 U BiH Pelješki most i dalje trn u oku: ''Nema riječi o njegovu rušenju, ali ne znam može li ga se kako 'izrezati''' Milorad Dodik Iz SAD-a oštro Dodiku: "Budemo li primorani, uvest ćemo nove sankcije"

Bosanskohercegovački premijer u ostavci kazao je da je Lajčakove odluke doživio kao osobno "poniženje i podcjenjivanje" ustvrdivši da mu visoki predstavnik svojim postupkom nije ni malo pomogao niti je osigurao pretpostavke za učinkovitiji rad Vijeća ministara.

"Ne pada mi na pamet da po tim pravilima vodim zemlju u još dublju krizu", izjavio je Špirić dodajući da on nije nikakav eksponent Beograda ili Rusije kako mu se to spočitava zbog zaoštravanja krize u BiH.

Za Špirića je nedvojbeno da je Lajčakovim izmjenama Zakona o Vijeću ministara došlo do kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

Komentirajući odluku Predsjedništva BiH da ga prije prihvaćanja ostavke pozove da taj čin još jednom obrazloži, Špirić je kazao da je spreman na taj razgovor.

"Sa zadovoljstvom ću se odazvati pozivu na taj razgovor", kazao je Špirić no istodobno je konstatirao kako "neki u Predsjedništvu nisu razumjeli dubinu krize" u kojoj se BiH nalazi pa im je važnije putovanje od obveza koje imaju u zemlji.

On je time aludirao na odluku člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da otputuje u SAD gdje će ostati cijeli tjedan.

Silajdžić bi, prema neslužbenim najavama, u SAD-u trebao razgovarati s nekim kongresnicima no nema naznaka da će ga primiti bilo tko iz američke administracije.

Konzultacije Predsjedništva BiH o Špirićevoj ostavci morat će
pričekati Silajdžićev povratak u zemlju.

Usporedno s održavanjem izvanredne sjednice Parlamenta RS traju pregovori pravnih stručnjaka entitetske vlade i ureda visokog predstavnika (OHR) s ciljem utvrđivanja mehanizama koji bi onemogućili preglasavanje srpskih predstavnika u središnjim tijelima vlasti BiH.

Sam visoki predstavnik Lajčak izjavio je da očekuje da se dođe do razumnog rješenja.

"Očekujem da pobijedi glas razuma. Ako svi budu tražili rješenje naći će i odgovor", kazao je Lajčak novinarima dodajući da je jasno da "ima prostora da se otklone sve dvojbe" i onemogući pogrešno interpretiranje njegovih odluka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju