Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BIH: 'Pregovori bez rezultata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine bez dogovora su okončali pregovore o novom poslovniku o radu na čijem usvajanju inzistira Ured visokog predstavnika.

'Na žalost, pregovore smo okončali bez rezultata', izjavio je novinarima Ilija Filipović, zastupnik u Domu naroda iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Prevladana politička kriza? Slika nije dostupna Na pomolu kraj krize u BiH?

Dogovor o novom poslovniku o radu oba doma Parlamenta BiH mora biti postignut do 1. prosinca ili će u protivnom na snagu stupiti izmjene koje je najavio visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Te su izmjene slične onima koje je Lajčak već nametnuo Vijeću ministara određujući kako će to tijelo zasjedati kada u njegovom radu sudjeluje većina ministara, a odluke će donositi običnom većinom.

Kako bi se izbjegle blokade rada Parlamenta BiH uvjetovane
nedolaskom zastupnika, Lajčak je odlučio zatražiti da i najviše zakonodavno tijelo BiH ubuduće zasjeda i odlučuje kada je na sjednicama nazočna kvalificirana većina zastupnika.

Stranke iz Republike Srpske tome se uporno odupiru pokušavajući zadržati mehanizam tzv. entitetskog glasovanja.

I u raspravi o novom poslovniku o radu Parlamenta BiH tražili su da potrebnu entitetsku većinu glasova za donošenje zakona moraju dati svi izabrani zastupnici, a ne samo oni koji sudjeluju na sjednicama.

Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH takve su zahtjeve ocijenili neprihvatljivima uz ocjenu kako se time zadržava mogućnost trajne blokade rada parlamenta.

'Nije bilo volje za bilo kakav dogovor', kazao je predsjedatelj
Zastupničkog doma Miodrag Živković iz Stranke nezavisnih
socijaldemokrata Milorada Dodika.

Njegov zamjenik Beriz Belkić iz SBiH kazao je kako je visoki
predstavnik Lajčak koji je također sudjelovao u pregovorima vođenim naznačio da će u ovakvim okolnostima biti prisiljen nametnuti izmjene poslovnika.

Još jedna prilika za dogovor slijedit će u petak.

Premijer Republike Srpske Dodik ranije je najavio da će, u slučaju da Lajčak nametne izmjene poslovnika, zastupnici iz njegove stranke podnijeti ostavke na sve dužnosti u parlamentarnim tijelima i djelovati isključivo kao oporba što bi moglo produbiti sadašnju političku krizu u BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene