Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić preporučio je izabranoj hrvatskoj predsjednici da za početak malo ublaži retoriku.


Pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, ali i njene prve izjave o stanju u Bosni i Hercegovini nastavljaju biti važnom temom za političare i medije u toj zemlji pri čemu jedni šire optimistička očekivanja od nove hrvatske predsjednice, dok drugi izražavaju zabrinutost zbog njezina spominjanja trećeg entiteta koji je i do sada bio povodom za žestoka politička sukobljavanja u toj zemlji.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica snimljena nakon dugo vremena, nije se puno promijenila od kraja mandata, a i frizura je ostala ista Svečani prijem u Kninu, Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 13 Predsjednica uoči blagdana Velike Gospe na misi u Bosni i Hercegovini

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić preporučio je izabranoj hrvatskoj predsjednici da za početak malo ublaži retoriku sugerirajući neizravno kako ne bi trebalo dolijevati ulje na vatru i poticati stare prijepore. Kazao je kako očekuje da će s Kolindom Grabar-Kitarović ostati skrb Hrvatske za Hrvate u BiH koja će možda 'iza pozornice' biti i jača nego do sada.

'Više nismo u ratu da bismo morali imati rezidenciju na Pantovčaku'

'Ipak, očekujem da će retorika gospođe Grabar-Kitarović biti puno blaža nego proteklih dana, jer mislim da bi ona (retorika) bila puno bolja i za građane Hrvatske i BiH', kazao je Ivanić dodajući kako na temelju osobnog poznanstva s Grabar-Kitarović drži da će ona s više iskustva i zrelosti voditi Hrvatsku.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je pak kako će Grabar-Kitarović najviše pomoći Hrvatima u BiH bude li imala 'korektan odnos' prema zemlji u kojoj oni žive.

'Što manje miješanja u unutarnje stvari BiH', kratko je poručio Izetbegović u izjavi lokalnim medijima nakon što su oporbena Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i vladajuća Demokratska fronta (DF) osudile izjave Grabar-Kitarović u kojima ona govori kako bi bila spremna poduprijeti i uspostavu trećeg entiteta ukoliko bi to bilo rješenje kojega traže legitimni hrvatski predstavnici u tijelima vlasti BiH.

Izjavu Grabar Kitarović o trećem entitetu pozdravljaju jedino Srbi

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je tim povodom kako izjavu izabrane hrvatske predsjednice 'podržava svim srcem, što god o tome mislili SDP, DF ili netko treći'.

'Ova izjava, kako sam je ja razumio, podrazumijeva da se treba osigurati jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH. Ako tome ima netko nešto prigovoriti, onda doista ne znam. Stječe se dojam da se izjave tumače onako kako kome zatreba', kazao je Čović kako ga u srijedu citira 'Dnevni avaz'.

Taj list istodobno u svom komentaru dana bez zadrške hvali Grabar-Kitarović braneći je od napada iz BiH uz ocjenu kako su oni tek instrument populizma po kojemu se na vlasti opstaje sijanjem straha.

Kotromanović: 'Grabar Kitarović ne može biti nezadovoljna'

Novu hrvatsku predsjednicu se opisuje kao osobu koja 'protivno inertnom strahovanju već odavno sudjeluje u provedbi integrativnih euroatlanstkih procesa ističući važnost NATO-a za BiH'.

'Ne treba čuditi i ako Kolinda uskoro bude prva državnica iz regije koju će američki predsjednik Obama ugostiti u Bijeloj kući', piše u komentaru.

Da je pobjeda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj ipak dobra stvar i za BiH piše i u komentaru sarajevskog 'Oslobođenja'.

Taj list 'zaobilazi' prijepore oko trećeg entiteta, no podsjeća na pozitivne poruke koje je Grabar-Kitarović slala prema BiH s pozicije pomoćnice glavnog tajnika NATO-a pokušavajući potaknuti približavanje te zemlje punopravnom članstvu.

Poznati o Kolindi: 'Iz ove države stvarno jedino treba - iselit u dijasporu'

Komentator 'Oslobođenja' upozorava kako je glavna zapreka na tom putu do sada bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te izražava očekivanje kako će Grabar-Kitarović sada utjecati na predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da se odrekne partnerstva s Dodikom čime bi se deblokirao put ka NATO-u.

'Zapad je u njoj dobio 'svog čovjeka' na čelu Hrvatske, a BiH saveznika na euroatlanstkom putu', zaključuje "Oslobođenje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook