Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za političare i medije

Pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović važna tema u BiH: Jedni optimistični, a drugi zabrinuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić preporučio je izabranoj hrvatskoj predsjednici da za početak malo ublaži retoriku.

Pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, ali i njene prve izjave o stanju u Bosni i Hercegovini nastavljaju biti važnom temom za političare i medije u toj zemlji pri čemu jedni šire optimistička očekivanja od nove hrvatske predsjednice, dok drugi izražavaju zabrinutost zbog njezina spominjanja trećeg entiteta koji je i do sada bio povodom za žestoka politička sukobljavanja u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić preporučio je izabranoj hrvatskoj predsjednici da za početak malo ublaži retoriku sugerirajući neizravno kako ne bi trebalo dolijevati ulje na vatru i poticati stare prijepore. Kazao je kako očekuje da će s Kolindom Grabar-Kitarović ostati skrb Hrvatske za Hrvate u BiH koja će možda 'iza pozornice' biti i jača nego do sada.

'Više nismo u ratu da bismo morali imati rezidenciju na Pantovčaku'

'Ipak, očekujem da će retorika gospođe Grabar-Kitarović biti puno blaža nego proteklih dana, jer mislim da bi ona (retorika) bila puno bolja i za građane Hrvatske i BiH', kazao je Ivanić dodajući kako na temelju osobnog poznanstva s Grabar-Kitarović drži da će ona s više iskustva i zrelosti voditi Hrvatsku.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je pak kako će Grabar-Kitarović najviše pomoći Hrvatima u BiH bude li imala 'korektan odnos' prema zemlji u kojoj oni žive.

'Što manje miješanja u unutarnje stvari BiH', kratko je poručio Izetbegović u izjavi lokalnim medijima nakon što su oporbena Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i vladajuća Demokratska fronta (DF) osudile izjave Grabar-Kitarović u kojima ona govori kako bi bila spremna poduprijeti i uspostavu trećeg entiteta ukoliko bi to bilo rješenje kojega traže legitimni hrvatski predstavnici u tijelima vlasti BiH.

Izjavu Grabar Kitarović o trećem entitetu pozdravljaju jedino Srbi

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je tim povodom kako izjavu izabrane hrvatske predsjednice 'podržava svim srcem, što god o tome mislili SDP, DF ili netko treći'.

'Ova izjava, kako sam je ja razumio, podrazumijeva da se treba osigurati jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH. Ako tome ima netko nešto prigovoriti, onda doista ne znam. Stječe se dojam da se izjave tumače onako kako kome zatreba', kazao je Čović kako ga u srijedu citira 'Dnevni avaz'.

Taj list istodobno u svom komentaru dana bez zadrške hvali Grabar-Kitarović braneći je od napada iz BiH uz ocjenu kako su oni tek instrument populizma po kojemu se na vlasti opstaje sijanjem straha.

Kotromanović: 'Grabar Kitarović ne može biti nezadovoljna'

Novu hrvatsku predsjednicu se opisuje kao osobu koja 'protivno inertnom strahovanju već odavno sudjeluje u provedbi integrativnih euroatlanstkih procesa ističući važnost NATO-a za BiH'.

'Ne treba čuditi i ako Kolinda uskoro bude prva državnica iz regije koju će američki predsjednik Obama ugostiti u Bijeloj kući', piše u komentaru.

Da je pobjeda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj ipak dobra stvar i za BiH piše i u komentaru sarajevskog 'Oslobođenja'.

Taj list 'zaobilazi' prijepore oko trećeg entiteta, no podsjeća na pozitivne poruke koje je Grabar-Kitarović slala prema BiH s pozicije pomoćnice glavnog tajnika NATO-a pokušavajući potaknuti približavanje te zemlje punopravnom članstvu.

Poznati o Kolindi: 'Iz ove države stvarno jedino treba - iselit u dijasporu'

Komentator 'Oslobođenja' upozorava kako je glavna zapreka na tom putu do sada bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te izražava očekivanje kako će Grabar-Kitarović sada utjecati na predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da se odrekne partnerstva s Dodikom čime bi se deblokirao put ka NATO-u.

'Zapad je u njoj dobio 'svog čovjeka' na čelu Hrvatske, a BiH saveznika na euroatlanstkom putu', zaključuje "Oslobođenje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene