Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmica i likvidacija

BiH: Deset optuženih za ratne zločine u 'slučaju Štrpci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužnica u 'slučaju Štrpci' odnosi se na otmicu i likvidaciju skupine putnika iz vlaka koji je vozio na redovitoj liniji između Beograda i Bara.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv deset bivših pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba koji su sudjelovali u protuzakonitom zatočenju i ubojstvu dvadeset osoba od koji su 18 bili Bošnjaci, jedna žrtva je bio Hrvat, a jedna arapskog podrijetla.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Milorad Dodik Prepucavanja u BiH Dodik ne priznaje optužnicu, nazvao je političkim progonom i najavio da će tužiti tužitelja

Optužnica u 'slučaju Štrpci' odnosi se na otmicu i likvidaciju skupine putnika iz vlaka koji je u veljači 1993. godine vozio na redovitoj liniji između Beograda i Bara.

Na dijelu željezničke pruge koji u blizini Priboja prolazi preko teritorija BiH, pripadnici paravojne postrojbe pod nazivom 'Osvetnici' iz Višegrada, koje je predvodio Milan Lukić, u mjestu Štrpci prisilno su zaustavili vlak, legitimirali putnike i pod prijetnjom oteli one za koje su na temelju imena i prezimena zaključili kako je riječ o osobama nesrpske nacionalnosti.

Glavni tužitelj BiH najavio podizanje optužnica zbog ratovanja za teroriste

Sve otete putnike prevezli su jedno selo kod Višegrada.

Tamo su ih pretukli i oteli im novac, a nakon toga su ih vezane žicom ubacili u kamion i odvezli ka Višegradu gdje su ih ubili u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva BiH, prvooptuženi u ovom slučaju je Luka Dragičević (64) koji je neposredno zapovijedao otmicom i likvidacijama, dok su ostali optuženi počinitelji zločina.

Tužiteljstvo BiH podizanje optužnice navodi kao dokaz dobre suradnje koju u istraga o ratnim zločinima ima s pravosudnim tijelima Srbije.

Posebno srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine je u ožujku ove godine podignulo optužnicu protiv pet bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za sudjelovanje u ovom zločinu.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, koji su nakon rata iz BiH odselili u Srbiju, a tamo i danas žive.

BiH: Oslobođen optuženi za ubojstvo Hrvata, franjevci zgroženi

U sklopu istrage o ovom zločinu ukupno 15 osoba uhićeno je u prosincu 2014. u zajedničkoj akciji policije u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ranije je osuđen tek jedan počinitelj. Nebojšu Ranisavljevića je 2002. godine Viši sud u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, osudio na 15 godina zatvora.

Zapovjednika 'Osvetnika' Milana Lukića Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u prosincu 2012. godine pravomoćno je osudio na doživotni zatvor i on kaznu trenutačno izdržava u Estoniji.

Lukiću nije suđeno za zločin u Štrpcima, no proglašen je krivim za ubojstvo više od stotinu žena, djece i staraca iz Višegrada. Riječ je o jednom od najbrutalnijih ratnih zločina počinjenih u BiH u kojemu su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ove žrtve žive spalili nakon što su ih zatočili u lipnju 1992. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene