Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krše zakon

Glavni tužitelj BiH najavio podizanje optužnica zbog ratovanja za teroriste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priprema veći broj optužnica koje će uskoro biti podignute, a odnose se i na bosanskohercegovačke državljane koji su se, kršeći zakon, borili na ratištima u inozemstvu, najavio je u srijedu glavni tužitelj Goran Salihović.

Tu je informaciju tužitelj Salihović prenio novom ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, s kojim se sastao u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Slika nije dostupna Obavještajni podaci Na ratištima u Iraku i Siriji poginula 43 državljana BiH

Nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata iz Tužiteljstva BiH je priopćeno kako će "u idućih nekoliko mjeseci biti podignut veći broj optužnica za vrlo ozbiljna kaznena djela organiziranog kriminala, pranja novca, terorizma, kao i optužnica protiv državljana BiH, zbog nezakonitog priključivanja stranim vojnim i paravojnim organizacijama i sudjelovanja na stranim ratištima".

'BiH s Daytonom ne može naprijed, Clinton to može promijeniti'

Kazneni zakon BiH izmijenjen je 2014. godine kako bi se ta zemlja suočila s problemom sve većeg broja njezinih državljana koji se odlučuju priključiti paravojnim postrojbama u inozemstvu kako bi sudjelovali u oružanim sukobima.

Na temelju usvojenih izmjena zakona do sada nije procesuiran nitko od onih koji su ratovali u inozemstvu, no optužnica je podignuta protiv Huseina Bilala Bosnića, imama iz Bužima kod Bihaća, kojega se tereti za novačenje mladića iz BiH za borbu na strani terorističke organizacije Islamska država (IS), a suđenje u ovom slučaju još traje.

Prema ranije objavljenim procjenama policijskih i obavještajnih agencija u BiH, na stranim ratištima borilo se između 150 i 200 osoba iz te zemlje, a najmanje 26 ih je poginulo.

Najveći broj ih se pridružio IS-u ili Fronti al-Nusra i bori se u Siriji i Iraku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene