Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bicikl budućnosti je bicikl na solarni pogon, koji više neće biti naporan za vozača a ni štetan za okoliš. Jarko žuti nazvan 'Bicikl Sol' funkcionira poput običnog bicikla, osim što ima nadstrešnicu na kojoj se nalaze solarne ćelije. Dok korisnik pedalira po danu, sunčeve zrake pune baterije koje pale mali električni motor koji je skriven u stražnjem kotaču.


Bicikli dostiže brzinu od 25 km na sat. Također smanjuje otpor u pedaliranju što omogućava biciklistu da se lakše penje uz brdo.

Vezani članci Kupalište na Stoji, Pula Hoće li ljeto i dalje trajati? Jutarnja magla na kopnu i pokoji pljusak na jugu, ali još uvijek će biti sunca i topline Slika nije dostupna VIDEO: Predstavljen zrakoplov na solarnu energiju

'Dizajnirao sam ga da bude tehnološki i ekološki prihvatljiv', rekao je autor Miroslav Miljević.

Zaposlen u dizajnerskom uredu u Londonu dodaje kako se bicikl lako puni ako cijeli dan stoji na suncu. A kada sunca nema može se napuniti uključivanjem u struju.

'Bicikl Sol' još je u fazi razvoja, ali njegov kreator se nada kako će ubrzo pronaći proizvođača i krenuti s masovnom proizvodnjom.

'On je poput električnog bicikla, ali motor pokreće baterija koja se puni na sunčevu energiju. Na krovu je velika fleksibilna ploča koja je prekrivena solarnim ćelijama koje upijaju sunce. Kad dođete na posao, ostavite ga ispred zgrade, a kad s poslom završite, on je napunjen i spreman za pokret. Kako kupi i najmanju količinu sunca trebao bi raditi i po oblačnom vremenu. Tijekom noći, baterija se može napuniti za samo nekoliko sati. Kako bi smanjio potrošnju energije, motor se može isključiti. Za razliku od običnog bicikla, ručke su smještene na svakoj strani sjedalice, kako bi se mogli nagnuti i uživati u udobnoj vožnji. A ako se dogodi ono najgore i padne kiša, krov će vas držati zaštićenima. To je baš ono što nam treba', dodaje Miroslav Miljević.