Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bhutto okuplja oporbu, Musharraf razmišlja o ostavci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf priznao je da razmišlja o ostavci, ali je rekao da nije diktator već želi demokraciju u zemlji u kojoj njegova dojučerašnja potencijalna suradnica počinje okupljati oporbu oko minimalnog zajedničkog programa.

U intervju za Sky News Musharraf je najavio da će se izbori u Pakistanu održati pod izvanrednom stanjem koje je proglasio 3. studenoga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Musharraf ljut što ga se dovodi u vezi s ubojstvom Bhutto Slika nije dostupna Musharraf poziva snage sigurnosti da se čvrsto postave prema prosvjednicima

"Nisam diktator, želim demokraciju. Na dan kada ne bude nemira u Pakistanu, podnijet ću ostavku", rekao je general Musharraf za Sky i požalio se da su ga napustili i Zapad i mediji.

Zapad oštro kritizira Musharrafa zbog uvođenja izvanrednog stanja i nedemokratskih mjera. 

Musharraf je u kućni pritvor stavio oporbenu čelnicu Benazir Bhutto, a danas i drugoga vođu oporbe, bivšeg igrača kriketa Imrana Khana.

Analizirajući stanje u Pakistanu agencije pišu da bi bivša premijerka Bhutto mogla izazvati ostavku Musharrafa uspije li okupiti svu oporbu.

"Želim ih konzultirati sve, uključujući i Nawaza Sharifa", najavila je Bhutto iako se ranije nikako nije slagala sa Sharifom, također bivšim premijerom, koji ju je zadnjih dana oštro optuživao da vodi "dvostruku igru".

Čelnica Stranke pakistanskog naroda, Bhutto se u listopadu vratila iz osmogodišnjeg egzila i s Musharrafom dogovarala podjelu vlasti nakon izbora, no ustala je protiv njega kada je proglasio izvanredno stanje te je kućnim pritvorom onemogućena da maršom prosvjeduje.

Bhutto je danas u američkom Washingtonu Postu optužila Musharrafa da vodi "policijsku dražvu" i njegov režim usporedila s bivšim Sovjetskim Savezom.

Musharraf je proglasio izvanredno stanje kako bi spriječio pravosuđe da njegov reizbor proglasi nezakonitim, drži oporba, dok on tvrdi da je to učinio kako bi osigurao da se izbori, koje je najavio za 9. siječnja, održe bez poremećaja u toj zemlji izloženoj terorizmu.

Analitičari procjenjuju šanse oporbe rastu i da bi oporba mogla dogovoriti bojkot izbora i tražiti da Musharraf odstupi s vlasti.

Latif Khosa, pomoćnik Benazir Bhutto, otkriva agenciji Reuters da je minimalni program bivše premijerke "oformiti neutralnu vladu nacionalnog jedinstva koja će provesti slobodne i poštene izbore."

Nawaz Sharif "pozitivno" je odgovorio na poziv Benazir Bhutto da se suglase oko bojkota izbora, a zamisao podržava i Imran Khan.

Uhićen danas na sveučilištu u Lahoreu i stavljen u kućni pritvor nakon što se skrivao tjedan dana, Khan želi potaknuti veliki studentski pokret protiv Musharrafa.

General Musharraf vlast je osvojio 1999. državnim udarom bez krvoprolića i bio je ključan američki saveznik u njihovu ratu protiv terorizma u regiji, no Washington ga je ozbiljno upozorio da odbaci nedemokratske metode. 

Krajem tjedna u Pakistan treba doputovati John Negroponte, zamjenik američke državne tajnice Condoleezze Rice koja ga
je ukorila i pozvala da ukine izvanredno stanje.

Promatrači ističu da je Musharraf postao sve izoliraniji, a Tala
Massod, bivši general i politički analitičar upozorava da "takva
situacija stavlja vojsku u vrlo nezgodnu poziciju".

Pakistanski narod je razočaran starim političarima, među kojima je i sama Bhutto, optuživana za korupciju dok je bila premijerka.

"Poslovanje je u padu, stanje je nestabilno, ljudi nesigurni", sažima pakistansku svakodnevnicu Abbas Syed, poslovni čovjek i tvrdi da "zemlji trebaju nova lica".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene