Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik oporbenog desnog centra i tv-magnat Silvio Berlusconi oslobođen je u srijedu na sudu u Milanu u tzv. procesu SME, vezan uz tu državnu agroindustrijsku tvrtku, jer djelo za koje je bio optužen više nije kazneno djelo.


Tužiteljica Ilda Boccassini zatražila je da se ocijeni zastarjelim kazneno djelo lažiranja bilance Berusconijeve tvrtke Fininvest za godine 1986/1989., za što je bivši premijer bio optužen. Berlusconijev odvjetnik Nicolo Ghedini zatražio je oslobađanje optužbi svoga štićenika pošto se, nakon izmjena zakona u travnju 2002. godine, lažno prikazivanje bilance više ne smatra kaznenim djelom .

Vezani članci Slika nije dostupna Talijanski premijer večeras daje ostavku Slika nije dostupna Barroso: Izbori u Italiji ne smiju zaustaviti reforme

Osam godina od početka procesa protiv Berlusconija, optuženog za prikazivanje lažne bilance Fininvesta kako bi imao crne fondove iz kojih je navodno podmićivao suce, sud u Milanu oslobodio je bivšeg premijera. Brisanje lažne bilance kao kaznenog djela provedeno je pak u vrijeme dok je Berlusconi bio premijerom i imao široku većinu u Parlamentu.

Suci, kojima je predsjedala Antonella Bertoja, donijeli su u srijedu odluku nakon samo pet minuta vijećanja. Sud je prihvatio zahtjev Berlusconijeva branitelja i oslobodio bivšeg premijera.

"Tužiteljstvo u Milanu učinilo je sve da spriječi takvu odluku suda, pa je zatražilo i pomoć Europskog suda. Talijanski ustavni sud, kao i europski suci, ocijenili su ispravnima promjene u zakonu od travnja 2002. i sud u Milanu morao je donijeti odluku kakvu je, istina s velikim zakašnjenjem, donio u srijedu", izjavio je odvjetnik Ghedini. 

Tužiteljstvo u Milanu obratilo se za tumačenje izmjena zakona talijanskom ustavnom sudu i europskom kaznenom sudu, zbog čega je proces potrajao do današnje presude.

Proces nazvan SME imao je više faza i više optuženika i osuđenika. U tom procesu je s konačnom presudom osuđen Berlusconijev prijatelj i bivši ministar obrane Cesare Previti, jer je podmitio suce u Rimu (koji su također osuđeni) da bi poništili prodaju državne agroindustrijske tvrtke SME Carlu De Benedettiju. Berlusconi je htio i uspio spriječiti tu prodaju, a SME je kasnije podijeljen na više tvrtki i prodan. 

Sud je utvrdio podmićivanje, ali nije mogao dokazati kako je iza svega stajao Berlusconi, jednako kao što ga ni sada nije mogao osuditi za lažiranje bilance, radi stvaranja crnih fondova za podmićivanje sudaca, jer se to više ne tretira kaznenim djelom.