Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je kako bi Italija bila prisiljena napustiti euro zonu ukoliko Europska središnja banka ne dobije više ovlasti i osigura snižavanje troškova zaduživanja.


Berlusconi, koji je ovoga mjeseca objavio da će ponovo voditi svoju stranku Narod slobode (PDL) na nacionalnim izborima koji se očekuju u veljači, je rekao u razgovoru na državnoj televiziji RAI da ECB treba postati zajmodavac u krajnjo nuždi za euro zonu.

'Ako Njemačka ne prihvati da ECB mora biti stvarna središnja banka, ako se ne smanje kamate, bit ćemo prisiljeni napustiti euro i vratiti se vlastitoj valuti kako bismo bili konkurentni', rekao je Berlusconi, kako prenose talijanske novinske agencije ANSA i AGI.

>> 'Dragi Silvio, Liga te ne može podržati...'

Ovaj 76-godišnji medijski tajkun i ranije je slično govorio o mogućnosti da Italija pa čak i Njemačka napusti euro, ali je svoje riječi barem djelomice kasnije ispravljao.

Berlusconi se već nalazi u žestokoj kampanji s nizom televizijskih intervjua u nastojanju da zatvori široki jaz u odnosu na Demokratsku stranku lijevoga centra koja u istraživanjima javnoga mišljenja postiže preko 30 posto popularnosti, nekih 14 posto više od PDL.

Berlusconi je bio prisiljen dati ostavku na mjesto premijera u studenome prošle godine kada su prinosi na talijanske državne obveznice skočili na vrhuncu dužničke krize euro zone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci koronavirus, Italija Prije točno godinu dana u Europi je počela pandemija koronavirusa: "Svake tri minute čuo se zvuk sirene i pitali smo se tko je sljedeći?" Silvio Berlusconi (Foto: AFP) Berlusconi u bolnici zbog koronavirusa: "Borim se s ovom vražjom bolesti, vrlo je gadna. Nadam se da ću se vratiti"