Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski tajkun Boris Berezovski opovrgnuo je u petak kako potiče nasilno svrgavanje Vladimira Putina s vlasti, dok Moskva od Londona traži njegovo izručenje kako bi mu sudila zbog pozivanja na revoluciju u Rusiji.


"Ja se zauzimam za druge metode napretka prema demokraciji. No, želim jasno reći da će sve te metode biti krvave, a najbolji primjeri za to su nedavni prosvjedi u Gruziji i Ukrajini", stoji u priopćenju Berezovskog.

Vezani članci Policajci mlate mladića Pokrenuta istraga protiv policajaca koji su pretukli mladića u centru Mostara: Nasilnici suspendirani do daljnjeg Domagoj Mikić i bivši udomitelj zlostavljane djevojčice Bivši udomitelj ozlijeđene djevojčice u suzama: "Kad bih je zagrlio ne bih je nikad više pustio. Ne bih je pustio nikad da sam znao..."

Ta njegova izjava odnosila se na masovne ulične demonstracije u Gruziji 2003. i Ukrajini 2004. godine koje su dovele do silaska s vlasti dotadašnje vladajuće elite.

"Podupirem izravno djelovanje, ali ne zastupam i ne podupirem nasilje", rekao je 61-godišnji multimilijunaš.

Njegov intervju listu The Guardian, u kojem je rekao kako je za promjenu ruskog režima potrebna "sila", izazvao je bijes Moskve koja je od službenog Londona zatražila njegovo izručenje kako bi mu se sudilo u Rusiji.

Rusija već godinama pokušava ishoditi izručenje Berezovskog iz Londona zbog optužbi za korupciju, no u tome nije uspjela jer ruski tajkun u Velikoj Britaniji ima status izbjeglice.