Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pregovori

Beograd s optimizmom ispratio izaslanstvo na pregovore u Bruxelles

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izaslanstvo Beograda ispraćeno je u petak u Bruxelles na pregovore s Prištinom s mnogo više optimizma, a izjave državnih dužnosnika ukazuju da bi se deseti pregovarački krug, koji će se odvijati tijekom dana, mogao okončati dogovorom o trajnom rješenju funkcioniranja buduće zajednice srpskih općina na Kosovu i sporazumu od kojeg ovisi napredak i Srbije i Kosova u eurointegracijskom procesu.

Da postoje velike šanse za preokret i postizanje sporazuma uvjereni su ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović. "Ima šanse da dođe do preokreta i da se, pod okriljem Europske unije (EU), konačno postigne sporazum koji bi zadovoljio i Beograd i Prištinu. U posljednjih 48 sati stvorene su neke pretpostavke da se postigne dogovor. Očigledno je počeo prevladavati racionalan pristup, koji, vjerujem, proizilazi iz dosadašnjeg nastupa našeg izaslanstva", izjavio je "Večernjim novostima" šef srbijanske diplomacije.

>>Ashton odgodila posjet Zagrebu zbog pregovora Srbije i Kosova

Njegovo je stajalište kako su "europski posrednici očigledno počeli uviđati da Srbija ne traži nešto što bi štetilo Albancima na Kosovu, niti vlastima u Prištini". "Na pomolu je solidan i pošten aranžman", istaknuo je Mrkić

Predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović državno je izaslanstvo ocijenio spremnim za dogovor, navodeći da je Beogradu ponuđen bolji prijedlog.

"Ako bilo tko misli da je moguće odustati od tih pregovora, mi bi zapravo time odustali od rješavanja pitanja opstanka i sigurnosti Srba na Kosovu. Rješenje nije potrebno samo zbog EU, već zbog ljudi u našoj zemlji i njihove budućnosti", naglasio je Stefanović, ocijenivši najvažnijim da "dijalog ne zapadne u krizu zbog opstrukcija prištinske strane".

Sastanak izaslanstava Beograda i Prištine uslijedit će nakon razgovora koji je u petak ranije ujutro s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom vodio član izaslanstva i vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je i ministar obrane. Beograd od NATO-a očekuje jamstvo da vojska Kosova neće imati pristup sjeveru Kosova, koje je 98 posto naseljeno srpskim stanovništvom. Beogradskim medijima je u uredu glavnog tajnika NATO-a rečeno kako ovaj sastanak "nije službene prirode", a iz srpskog izaslanstva se još nitko nije očitovao o razgovorima Rasmussen-Vučić.

Po izvorima bliskim pregovorima u Bruxellesu, novi krug pregovora bit će usredotočen posebno na dvije od ukupno 15 točaka dokumenta koji je predložila visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Tako srbijansko izaslanstvo očekuje da će, temeljem jamstva dobivenog u Bruxellesu, "točka 14 (koja se odnosi na prisustvo i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama) biti izmijenjena na način prihvatljiv za Beograd".

Deveti krug dijaloga Beograda i Prištine održan je u srijedu, kada je Ashton prekinula svoju balkansku turneju i vratila se u Bruxelles, ali ni nakon 15 sati razgovor nije rezultirao dogovorom, a obje strane su se potom uzajamno optužile za neuspjeh dijaloga.

Glasnogovornica Catherine Ashton, Maja Kocijančič, istaknula je da šefica eurodioplomacije mora za ponedjeljak Vijeću ministara vanjskih poslova EU pripremiti izviješće o dijalogu te da je željela da oba izaslanstva još jednom pogledaju prijedloge i vide je li moguće doći do dogovora, što je i dovelo do današnjeg, desetog i po mnogima odlučujućeg, kruga pregovora u ovoj fazi dijaloga Beograda i Prištine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Slika nije dostupna Još nema rješenja Srbija želi nastavak pregovora s Prištinom, EU: Sutra nije sudnji dan

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene