Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Mali izgledi za potpisivanje SSP-a prije izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo je vjerojatno da će Srbija prije parlamentarnih izbora, 11. svibnja, potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, izjavio je u utorak potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić poslije razgovora s europskom povjerenicom za regionalnu politiku Danutom Huebner u Beogradu.

Đelić je na konferenciji za novinare izjavio kako ipak očekuje da će do kraja 2008. Srbija dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU će 28. travnja ponuditi Srbiji potpisivanje SSP-a Slika nije dostupna EU neće sljedećih dana potpisati SSP sa Srbijom

"Taj cilj ostaje nepromijenjen", rekao je Đelić.

Danuta Huebner je izjavila da je Europska komisija u stalnom dijalogu sa srbijanskim vlastima kako bi Srbija što prije dobila status kandidatkinje za ulazak u EU te da će tijekom dvodnevnog posjeta razgovarati sa srbijanskim dužnosnicima o tome kako da se Srbija za to što bolje pripremi.

Ona je kazala i da je u sklopu pretpristupne pomoći za Srbiju predviđeno oko 57 milijuna eura namijenjenih programima prekogranične i regionalne suradnje.

Đelić je rekao da je Srbija od 2004. do 2007. godine dobila 16 milijuna eura pomoći od EU za razvoj prekogranične i regionalne suradnje i da je zahvaljujući dobroj iskorištenosti tih sredstava, za razdoblje od 2007. do 2009. dobila 30,5 milijuna eura pomoći.

"U program suradnje će uz Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku biti uključene i Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora", kazao je
Đelić.

Danuta Huebner je izjavila uoči posjeta Beogradu da se Europska komisija zauzima za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i naglasila da ide u Beograd s porukom da je "Europskoj uniji potrebna Srbija, a da je Srbiji potrebna Europa", prenose beogradski mediji.

Diplomatski izvori: EU potpisuje SSP s BiH u svibnju

Europska unija namjerava potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH u svibnju, umjesto ovog mjeseca, kao što se isprva planiralo, rekli su u utorak diplomati u Bruxellesu.


Oni su rekli kako je odgoda povezana s tehničkim postupcima nužnim za potpisivanje SSP-a. "Ti postupci dugo traju", rekao je jedan diplomat, napomenuvši kako 27 zemalja članica EU moraju službeno potvrditi kako je BiH ispunila tehničke uvjete za SSP i prevesti tekst sporazuma u razne europske jezike.

Gornji dom parlamenta BiH konačno je 16. travnja, nakon niza neuspjelih pokušaja, usvojio zakon o reformi policije u zemlji, koji je bio neizbježni preduvjet za SSP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene