Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u utorak je pozdravio češku odluku o potpisivanju Lisabonskog sporazuma, ocijenivši kako je na taj način nestala i 'zadnja zapreka' da taj sporazum poboljša rad EU-ovih tijela.


'Današnja dobra vijest je da je nestala i zadnja zapreka prije nego Lisabonski sporazum stupi na snagu', rekao je Barroso, aludirajući na današnje potpis na sporazum češkoga predsjednika Vaclava Klausa, zadnjega među 27 čelnika EU-a, koji je ratificirao dokument pošto ga više tjedana blokirao. 'Nadam se da su sada sve zapreke nestale i da će Lisabonski sporazum stupiti na snagu', rekao je Barroso uoči sudjelovanja na sastanku na vrhu SAD-EU u Washingtonu. 'Uvjeren sam da će Lisabonski sporazum biti potpisan u studenom' te da će reforme i novo lice EU-a biti odmah zamjetni.

Klaus potpisao Lisabonski ugovor

Češki predsjednik Vaclav Klaus potpisao je u utorak zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora, omogućivši time da novi europski ugovor, koji će reformirati europske institucije i omogućiti daljnje proširenje Europske unije, napokon stupi na snagu, javljaju agencije. Češki ustavni sud ocijenio je danas da je taj ugovor u skladu s češkim ustavom, mišljenje kojeg je zatražilo 17 čeških senatora. 'Objavljujem da sam danas u 15 sati potpisao Lisabonski ugovor', rekao je Klaus na konferenciji za novinare. 'Čekao sam ustavnu odluku i poštujem je, premda je uopće ne odobravam', dodao je. 'Stupanjem na snagu lisabonskog ugovora Češka prestaje biti suverena država', istaknuo je.

Vezani članci Potpisivanje sporazuma između talibana i SAD-a - 2 Monumentalan dan za Afganistan: SAD potpisao sporazum s talibanima o povlačenju vojske iz zemlje Vatrogasci, ilustracija Buknuo požar u domu za osobe s invaliditetom u Češkoj, poginulo osmero ljudi: "To je golema tragedija"

Klaus je potpis na ugovor uvjetovao izuzećem Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio novog europskog ugovora, kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugoga svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, traže povrat imovine. Čelnici EU-a pristali su na to na summitu prošli tjedan. Slična izuzeća već su prije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija. Klausovim potpisom napokon su dovršeni gotovo desetogodišnji napori u EU na reformi institucija. Taj ugovor stupa na snagu najvjerojatnije u prosincu. Lisabonski ugovor uvodi instituciju predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, de facto ministra vanjskih poslova EU-a, povećava broj područja u kojima se umjesto jednoglasno odlučuje kvalificiranom većinom, povećava ovlasti nacionalnih parlamenata koji će moći usporiti ili zaustaviti donošenje odluka, daje međunarodnopravnu osobnost Europskoj uniji te omogućuje istupanje iz članstva EU-a. (Hina)