Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen izjavio je da je moguće političko rješenje kako bi se češkog predsjednika Vaclava Klausa uvjerilo da ratificira Lisabonski ugovor, budući da Nijemci ne postavljaju Česima nikakve zahtjeve.


EU je udvoljio nekim poljskim zahtjevima ‘a da to nije stvorilo veće probleme’, a isto bi se moglo učiniti i za Čehe, i to ‘bez problema, budući da Njemačka nema baš nikakvih zahtjeva prema Češkoj Republici. Dakle, problema zapravo i nema’, rekao je Verheugen za njemački radio Deutschlandfunk. ‘Što se tiče toga kako to sada riješiti na tehničkoj razini, to je stvar predsjednika države i vlade. Kako god bilo, rješenje je moguće na političkoj razini’, ocijenio je Verheugen.

Vezani članci Koronavirus u Pragu, Češka Dvije srednjoeuropske zemlje postrožuju mjere: U jednoj lockdown, u drugoj zabrana okupljanja i stroža primjena COVID potvrda Češka, koronavirus Zabrana ulaska u ugostiteljske objekte necijepljenima. Vojska poslana u ispomoć bolnicama, raspravlja se o izvanrednom stanju

>> 'Lisabonski ugovor više se ne može blokirati'

Češki predsjednik , poznati euroskeptik, uvjetovao je potpisivanje Lisabonskog ugovora ukidanjem jednog zakona za njegovu zemlju kako bi spriječio povratak imovine sudetskim Nijemcima koja im je nakon Drugog svjetskog rata oduzeta na temelju ‘Benešovih dekreta’, po imenu tadašnjeg čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša. Benešovi dekreti su ‘tema koja pripada ropotarnici svjetske povijesti. No mislim da se taj problem može riješiti’, rekao je Verheugen.

Klaus traži da se Češka izuzme iz Europske povelje o temeljnim pravima koja je dio Lisabonskog ugovora, kako se potomci sudetskih Nijemaca na Europskom sudu pravde ne bi mogli žaliti na odluke čeških sudova. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u utorak Čehe da potpišu ugovor i tako ‘ispune svoje obveze’ i da ne izmišljaju ‘umjetne zapreke’. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju