Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ogorčeni novim, po njihovoj ocjeni barbarskim mjerama štednje, zaposlenici u grčkom javnom sektoru blokirali su većinu ministarstava u Ateni u četvrtak kada se u Grčku vratila trojka međunarodnih stručnjaka kako bi procijenila je li ta članica Europske unije ispunila uvjete za isplatu nove tranše zajma.


Pošto su 2. rujna naprasno otputovali iz Grčke, nezadovoljni jer vlada nije provela obveza za smanjenje proračunskog manjka i duga, izaslanici trojke koju čine Europska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska središnja banka (ECB) vratili su se u Atenu. Trebaju procijeniti je li ovog puta vlada ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s tim ustanovama.

Televizija je prikazala da su prosvjednici opkolili gotovo sva ministarstva: financija, rada, pravosuđa, zdravstva, unutarnjih poslova, poljoprivrede te ministarstvo za razvoj, piše agencija AFP. 'Okupirali smo ministarstva danas jer se 'trojka' vratila u našu zemlju i prijete nam nove barbarske mjere', objavio je sindikat zaposlenika u javnim službama ADEDY, piše Reuters.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemački ekonomist: 'Dodatni novac nije ništa drugo nego analgetik koji neće pomoći Grčkoj' Slika nije dostupna Merkel pobijedila, evo kako se to odrazilo na EURO

Isplata 60 posto plaće

Agencija dodaje kako je misija EU/MMF svoj povratak u Atenu uvjetovala pisanim jamstvima Grčke da će ispuniti nove obveze. Pod pritiskom trojke vlada socijalista objavila je prošli tjedan nove mjere za 2011. i 2012. godinu. Jedna od mjera je isplata samo 60 posto plaće za 30.000 zaposlenih u javnim službama. Ako ti ljudi ne nađu novi posao u roku od 12 mjeseci bit će otpušteni.

Druge su mjere smanjenje mirovina većih od 1.200 eura mjesečno, snižavanje granice za oporezivanje godišnjih prihoda na 5.000 eura i uvođenje novih poreza.U utorak je parlament izglasao zakon o uvođenju poreza na nekretnine za koji je ruke diglo svih 154 zastupnika socijalista.

Da bi mogla isplatiti svoje obveze u listopadu, Grčkoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u svibnju 2010.Na ulicama Atene u četvrtak je vladao metež. Štrajkali su taksisti koji se protive liberalizaciji njihova sektora. Zaposlenici u bolnicama na tri su sata prekinuli rad.

Sindikat ADEDY, koji zastupa 730.000 zaposlenih u javnome sektoru, organizirao je marš do parlamenta. Vladajuća stranka PASOK premijera Georgesa Papandreua izgubila je podršku javnosti i zaostaje za 5,8 posto za konzervaticima koji tvrde da bi oni ispregovarali drukčije uvjete zajma, s manjim porezima i s blažim mjerama štednje, no 'trojka' je takve prijedloge već odbacila. (Hina)