Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje naciji

VIDEO Govor Baracka Obame koji je pratio gotovo cijeli svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u sinoćnjem je govoru koji su uživo prenosile TV postaje rekao kako će američka vojska biti spremna za napad na Siriju ako propadnu diplomatski pokušaji kojima se pokušava spriječiti uporaba kemijskog oružja od strane Asadova režima.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od čelnika Kongresa da odgode glasovanje o dopuštanju upotrebe sile u Siriji dok traju diplomatski pokušaji potaknuti ruskom inicijativom da sirijski režim preda kemijsko oružje, ali je vojsci zapovjedio da zadrži sadašnju razinu pritiska na Siriju.

Pročitajte i ovo Bliski susret američkih dronova i ruskih ratnih aviona ispaljivali signalne rakete VIDEO Dramatične snimke: "Ruski borbeni avioni ispaljivali su rakete na američke dronove!" Napad na Siriju (Foto: AFP) Neće utjecati na odlučnost vojske Sirijski režim osudio napad: "To je barbarska agresija koja vodi prema jačanju tenzija u svijetu"

U sinoćnjem 15-minutnom govoru, koji su iz Bijele kuće uživo prenosile američke TV postaje, Obama je najavio da će nastaviti razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

>>Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada

'Ruska se vlada želi pridružiti pokušaju da se dođe do Asadova kemijskog oružja. Još je prerano za zaključak hoće li uspjeti. Zato sam zatražio od čelnika Kongresa da odgode glasanje o dopuštanju upotrebe sile dok god traju ti diplomatski pokušaj', rekao je Obama.

Govor američkog predsjednika komentatori CNN-a su opisali kao 'govor predsjednika koji ne želi rat naciji koja ne želi rat'.

Obama je naglasio kako želi da prijetnja ostane u zraku. Zapovjedio sam američkoj vojsci da zadrži sadašnju razinu pritiska na Asada i da bude spremna reagirati ako diplomacija ne uspije'.

U govoru kojim je, po najavama promatrača, kanio promijeniti mišljenje javnosti nesklone intervenciji u Siriji, Obama je iznio glavne argumente za preciznu vojnu akciju. Rekao je kako se opirao pozivima na akciju u vezi sa sirijskim građanskim ratom u kojem je u više od dvije godine poginulo više od stotinu tisuća ljudi, sve do 21. kolovoza kad je u Siriji izveden napad bojnim otrovom sarinom u kojem je poginulo 1400 osoba.

>>Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada

SAD za taj napad odgovornim smatra režim sirijskoga predsjednika Bašara Asada, a Rusija se protivi takvu zaključku.

'Nakon pažljiva razmatranja, zaključio sam da je reakcija u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a', rekao je i naglasio: 'neću u Siriju poslati američke vojnike. Bio bi to ciljani udar da se postigne precizan cilj, uništenje kemijskoga oružja. Asada ne treba silom smijeniti. Amerika je to naučila na iračkome iskustvu', rekao je američki predsjednik Barack Obama. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene