Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Depozitori osigurani

Bankrotirala druga američka banka u samo tri dana: Građane se uvjerava da je i dalje sve u redu, kad će biti vrijeme za paniku?

Signature bank
Signature bank Foto: Guliver
Samo tri dana nakon propasti banke Silicon Valley bankrotirala je još jedna. Američka regulatorna tijela u nedjelju su zatvorila Signature Bank sa sjedištem u New Yorku pokušavajući tako spriječiti širenje bankarske krize.

Signature Bank sa sjedištem u New Yorku postala je druga financijska institucija u tri dana koju su američki regulatori zatvorili, nakon kolapsa Silicon Valley Bank (SVB) u petak.

Državni regulator za osiguranje depozita (FDIC) najavio je da će klijenti imati puni pristup svojim depozitima u obje banke zahvaljujući nizu mjera koje su predstavljene u nedjelju.

Institucija djeluje kao stečajni upravitelj, što obično znači da će likvidirati imovinu banke kako bi isplatila svoje klijente, uključujući deponente i vjerovnike. Analitičari i poduzetnici su pohvalili njihovu pravovremenu reakciju, kojom se pokušava spriječiti da se bankroti pretvore u širu bankarsku krizu.

"To je krupan korak u obnovi povjerenja u startup zajednici. Brojni startupovi već su bili planirali krizne mjere koje bi vjerojatno dovele do novog vala otkaza i nezaposlenih radnika", rekao je osnivač venture tvrtke Decibel Partners Jon Sakoda.

Međutim, vlasti su odbacile mogućnost spašavanja i korištenje novca poreznih obveznika za povećanje depozita. Vlasnici bankovnih dionica i obveznica tako će se prvi naći na udaru.

  Pročitajte i ovo Silicon Valley Bank Šokantno brz kolaps Najveći bankrot u SAD-u od 2008.: Država preuzela kontrolu nad bankom Silicijske doline

Signature je jedna od glavnih banaka u industriji kriptovaluta, najveća uz Silvergate, koji je prošli tjedan najavio skoru likvidaciju. Na dan 31. prosinca Signature je imao 110,4 milijarde dolara ukupne imovine i 88,6 milijardi dolara ukupnih depozita, prema dokumentaciji vrijednosnih papira, prenosi CNBC.

Vlast osigurava sredstva za likvidnost tehnoloških kompanija

Iako je američka ministrica financija Janet Yellen u intervjuu za CBS poručila da je bankovni sustav siguran, propast SVB-a već je utjecala na poslovanje nekolicine tehnoloških kompanija. 

Guverneri New Jesrseya i New Yorka najavili su da će osigurati paket u slučaju da tehnološkim kompanijama stacioniranima u tim saveznim državama ponestane sredstava dok čekaju povrate depozita.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMA LI SPASA? Nakon 100 godina propast poznate tvrtke: Val bankorota sve opasniji

Likvidnost je jedan od glavnih problema startupovai jedan od razloga zašto su dvije banke tako naglo i brzo propale. Njihovi depozitori uglavnom su manje kompanije iz područja tehnologije, koje si ne mogu dozvoliti da ostanu bez novca koji im je potreban u svakodnevnom poslovanju.

Koliko god poruke ministarstva i lokalnih čelnika bile utješne, a reakcija institucija spretna, nemoguće je sa sigurnošću garantirati da se situacija neće preliti na veće, federalne banke.

Nepoželjan prizor: Red ispred banke u Kaliforniji

Nakon propasti SVB-a počeli su se javljati strahovi i za budućnost banke First Republic kada su analitičari ukazali na sličnosti između procijenjene vrijednosti njihove imovine i stvarne vrijednosti. Deseci klijenata viđeni su kako stoje u redu ispred banke u južnoj Kaliforniji u subotu nestrpljivi da povuku svoja sredstva, prenio je Daily Mail objavivši i slike reda na kiši.

Međutim, Wall Street Journal u ponedjeljak je izvijestio kako je banka ojačala svoje financije zahvaljujući federalnim rezervama i JP Morganu, čiji je važan klijent.

Njihovi depozitori svejedno namjeravaju izvući dio sredstava i rasporediti ih u više banaka, ali kako je rekao jedan: "Sada barem znam da nije potrebno kampirati ispred banke u 5 ujutro."

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene